Министар трговине и туризма

Шулић: Дрина је кичма која спаја Српску и Србију

  • 24.09.2024. 19:06

У оквиру "Дана Српске у Србији" у Новом Саду замјеник градоначелника Ђурађ Јакшић са сарадницима уприличио је данас пријем за делегацију Републике Српске, предвођену министром трговине и туризма Денисом Шулићем и шефом Представништва Републике Српске у Србији Млађаном Цицовићем.

Шулић је захвалио домаћинима на гостопримству и на томе што су челни људи Новог Сада, како је нагласио, увијек били отворени за сваку врсту сарадње и сваки вид помоћи Републици Српској.

- Сигурно је да Република Српска то зна да цијени и да овај сусрет и укупна сарадња потврђују да је Дрина кичма која спаја Републику Српску и Србију - рекао је Шулић након пријема.

Он је подсјетио да је раније данас у Новом Саду одржан пословни форум "Република Српска – Србија", на којем је потписан значајан споразум између предузећа "Витаминка" и једног од највећих трговинских ланаца у Србији "Универекспорта", на чијим рафовима ће се наћи производи овог бањалучког предузећа.

- Форум је добро прошао, а разговарали смо о додатном пласману роба у трговачким ланцима с обје стране Дрине. Сигуран сам да ће наши трговачки ланци још више промовисати робе из Србије и да ћемо направити додатни искорак у пласману наших производа овдје у матици Србији - рекао је Шулић.

Цицовић је указао да је Нови Сад од почетка давао велику подршку манифестацији "Дани Српске у Србији", која је у овом граду свечано отварана и затварана и увијек могла да рачуна на разумијевање и братску помоћ.

Он је оцијенио да односи Српске и Србије никада нису били тако добри као у посљедњих десет година и да то није само декларативна прича.

- Ова манифестација показује да Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу и заједно раде на свим идентитетским питањима везаним за опстанак нашег народа и заједно дефинишу све стратешке пројекте - навео је Цицовић.

Према његовим ријечима, и Српска и Србија разумију да Срби треба да буду јединствени и сабрани у овом тренутку, када се од Србије тражи да се одрекне своје колијевке – Косова и Метохије, од Српске да се одрекне саме себе, а и од Србије и Републике Српске да се одрекну једна друге.

- Ми смо се зато опредијелили да мото овогодишње манифестације гласи "Саборност", а на то нас је инспирисао Свесрпски сабор, који је одржан у Београду 8. јуна. Саборношћу и јединством ћемо на најбољи начин одговорити на сва искушења у којима се наш народ налази - сматра Цицовић.

Јакшић је у име домаћина рекао да је почаствован данашњом посјетом делегације Републике Српске и оцијенио да су "Дани Српске у Србији" величанствена манифестација, због чега му је изузетно драго да је Нови Сад данас епицентар збивања у оквиру ове манифестације.

- Ми са задовољством чекамо сутрашњи дан, 25. септембар, када ће бити свечано отворени `Дани Србије у Републици Српској`, који ће трајати до 16. октобра - рекао је Јакшић.

Он сматра да обје манифестације подстичу братске односе између Републике Српске и Србије и да треба додатно да их зближе у сваком животном сегменту како би Срби с обје стране Дрине имали још чвршћи ослонац у будућности.

У делегацији Републике Српске поред Шулића и Цицовића на данашњем пријему били су директор Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, директор Народног позоришта Источно Сарајево Јелена Крстић и савјетници у Представништву Републике Српске у Србији Татјана Дувњак и Јелена Кусмук.

Уз Јакшића, Град Нови Сад су представљали члан Градског вијећа за културу Тијана Делић и начелник Градске управе за привреду Саша Биберовић.

Програм "Дана Српске у Србији" који се одржава у Новом Саду биће завршен представом "Глумац" Народног позоришта из Источног Сарајева.

Представа у режији Зорана Тодоровића, који је и аутор текста, биће изведена вечерас у 20.00 часова у Културном центру Новог Сада. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)