СПЦ

Сутра је Света Петка: Како треба провести вече уочи празника посвећеног заштитници жена

  • Извор: Магазин новости
  • 26.10.2024. 12:02

Сутра је велики црквени празник посвећен Преподобној мати Параскеви – Светој Петки, једној од највећих заштитница жена. Ова светитељака у многим крајевима се слави и као крсна слава, а сутрашњи дан потребно је провести у посту на уљу.

Света Петка се првенствено сматра заштитницом жена, али и помоћница болесним, гладним и сиромашним. Њене свете мошти почивају у румунском граду Јаши. Интересантно је да су мошти преношене из Цариграда у Трново, па из Трнова у Цариград, па затим у Београд да би, разним историјским превирањима доспјеле у Јаши гдје се и сада налазе. Кнегиња Милица и монахиња Јефимија су у 14. вијеку молиле султана да им преда мошти свете Петке, то доказује јаке везе ове светитељке са српским народом.

Вече уочи дочека овог великог празника потребно је провести у молитви, која слиједи након вечере коју укућани спроводе заједно у миру и у слози. Након тога, вјерници би требало да се прекрсте три пута, а потом домаћин ишчитава молитву посвећену светој Петки.

Молитва Светој Петки

"Помози Боже, Света Петко и Света Недјељо, опрости нас ако смо што погријешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе биједе невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!"

Овако се обично моли само домаћин, а жене и дјеца се само три пута прекрсте. Послије молитве се спава. Глава се увијек у спавању окреће истоку, јер се тако ваља. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увијек се леже на десну страну, јер се тако ваља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)