СПЦ

Сутра је велики празник: Вечерас у поноћ треба урадити једну ствар, обичај никако не ваља прекршити

  • 21.10.2024. 18:54

Православни вјерници сутра славе Светог апостола Јакова.

Свети апостол Јаков је један од 70 апостола, а назива се Исусовим братом, јер је био син праведног Јосифа, мужа Пресвете Богородице.

Посебно је упозоравао богаташе да буду понизни, иначе ће проћи као "цвијет травни", који увене кад угрије сунце.

Умро бивши пјевач легендарног бенда

Умро бивши пјевач легендарног бенда "Iron Maiden"

Јаков подсјећа да је Бог изабрао "сиромахе овога свијета“ да буду богати вјером, и насљедници Царства. Своју браћу у вјери је опомињао да не указују част богатима, подсјећајући их:"Нису ли богаташи ти који вас угњетавају и зар вас они не вуку на судове?"

Он подсјећа богаташе "наслађивасте се на земљи" и тврди да ће њихове невоље доћи, да ће им нагомилано богатство иструнути, одијећу појести мољци, а злато и сребро зарђати. А до Бога ће доспјети само вапај неплаћених радника:

"Гле, вапије плата радника који су пожњели њиве ваше, коју сте им закинули и вапаји жетелаца дођоше до ушију Господа Саваота".

И сами Јевреји дивили су се његовој праведности, и називали су га Јаковом Праведним.

Међутим, када је за првосвештеника постављен Анан, он је са другим јеврејским старјешинама смислио да убије Јакова као Христовог проповедника. Приликом прославе Пасхе, када се пуно вјерника слило у Јерусалим, старјешине су му наложиле да се попне на кров храма и да говори против Христа. Међутим, Јаков је почео народу да говори о Христу као о сину Божјем и месији. Разјарени свештеници су га скинули са крова, при чему је Јаков пао и гадно се повриједио. Ипак, није преминуо на лицу мјеста, већ је на кољенима пружио руке ка небу и завапио "Опрости им Господе овај гријех, јер не знају шта чине".

Тада му је пришао неки човјек и свом силином га ударио по глави, и тада је скончао у својој 63. години.

Обичаји и вјеровања

Народни обичаји кажу да неудате дјевојке би у поноћ требало да се умију хладном водом, како би заштитиле тијело од злих духова и обезбиједиле себи здраво потомство.

Сутра такође треба опростите "злим језицима"и праштати гријех клевете.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: