Угрожена сигурност

Све чешће повреде радника на радном мјесту

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2024. 19:19

Тешко је повријеђен комуналац у Требињу док је одвозио смеће, хитно је пребачен на УКЦ гдје се скоро мјесец дана бори за живот, остао је без ногу. Требињски електричар је пао са стуба прошле седмице и у тешком стању пребачен у КЦ Црне Горе. Ово је довољно да све сви запитају колико су људи сигурни на свом радном мјесту.

О повредама комуналца дуго се ћутало, шта се тачно десило тог кобног дана надлежни из требињског Комуналног не одговарају. Зато све испитују полиција и тужилаштво.

За сада се зна да камион који је учествовао није био на мјесту незгоде. Пронађен је на паркингу Комуналног. Увиђај је некако урађен а радиће се и вјештачења.

"Радиће се и медицинско вјештачење на основу чега ће се утврдити од које тежине, висине и слично су могле наступити те повреде а радиће се и саобраћајно вјештачење у ономе дијели који се тиче тога возила. Што се тиче других ствари могућа је и реконструкција читавог догађаја", рекао је Синиша Лакета, начелник ПУ Требиње.

Из Електро-Херцеговине поступају одговорније. Кажу да се држе слова Закона који се односи на заштиту на раду, но ипак незгоде се дешавају.

"Радници су у сваком тренутку уредно опремљени личним заштитним средствима која редовно користе. Такође, редовно и у зависности од посла који се обавља користе се и колективна средства и опрема за рад која је атестирана. Запослени су обучени за безбједно обављање радних задатака", рекао је Војин Тепавчевић из Одјељења заштита на раду у  "Електро-Херцеговини".

Љути су синдикалци, тврде да већина послодаваца не води рачуна о безбједности и здрављу радника.

"Тврдим да је било доста захтјева за заштиту здравља радника превасходно од стране самих радника али послодавци се бар се тако показало не брину баш пуно о томе. И шта нам је радити?  Једноставно борба, непрестана борба синдиката", рекао је Драган Симовић, бивши предсједник синдиката у Херцеговини.

Из Републичког надлежног синдиката кажу да треба више инспектора на терен и да је потребно унаприједити закон.

"Показују чињенице да радници који се повриједе на раду у веома малом броју случајева то буде грешка радника, углавном је то што немамо заштићене објекте, што немамо заштићене раднике, што немају одговарајућу опрему заштите на раду. Стварни је крајње вријеме да се и послодавци али и Министарство рада и Министарство здравља позабаве са тим заједно са Савезом синдиката Српске", рекла је Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности у Српској.

Из Инспектората АТВ-у одговарају да су често на терену, пропуста и те како има. Само прошле године утврђено је 630 неправилности, изречено 380 управних мјера, поднесене четири прекршајне пријаве  и изречене казне у вриједности од око 360.000 КМ. Слично је и ове године.

"У овој години у области заштите на раду извршено је 560 контрола, од чега је 230 било са утврђеним пропустима. Послодавцима је изречено 180 управних мјера, док су због почињених прекршаја поднесене четири прекршајне пријаве и изречене казне у вриједности од око 130.000 КМ", саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

Из Инспектората кажу да су укључени и у два случаја са почетка наше приче, одговарају да ће се огласити тек када повријеђени радници заврше болничко лијечење.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: