Примјери из Бијељине

Све више ученика уписује дефицитарна занимања

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2024. 07:20

Осамнаестогодишња Маја Николић из Бијељине завршила је Средњу стручну школу у Јањи. Још прије три године уписала је смјер Угоститељски техничар, а сада када је свршени средњошколац, изабрано занимање обезбиједило јој је и сигуран посао. Иако се још увијек у њеним рукама није нашла диплома, запослење је добила.

"Имам доста понуда. Радићу у Србији. У кухињи, помоћни кувар, за сад, па ћемо за даље видјети“, каже Маја Николић, ученик Средње стручне школе у Јањи

Сигуран посао након завршеног школовања, један је од главних разлога због којих ученици данас све чешће бирају да упишу дефицитарна занимања. Керамичари, кулинарски техничари – кувари и конобари, неки су од заната које школује Средња стручна школа у Јањи, а за овим звањима потражња на тржишту рада све је већа. Због великог интересовања за занате, потребе има и за новим смјеровима, а све чешће ученици кроз праксу стичу радна искуства захваљујући којима и након завршене школе добију стално запослење. 

 „Ми генерално имамо закључен уговор са свим хотелима на подручју регије Бијељина, значи са ресторанима, етно селима и другим туристичким потенцијалима. Оно што је битно нагласити јесте да и керамичари имају своју практичну наставу коју обављају у грађевинским предузећима на овој регији. Такође, припремљено је и за туристичке техничаре у туристичким агенцијама. Кувар, конобар због проширења посла и сјајно плаћеног, то сви траже, од цијелог приморја, од туристичких центара у Бечу, Братислави, у Чешкој и Прагу и наша дјеца већ и раде тамо. Имамо од њих позитивна искуства, и атмосфера која се одавде пренесе тамо, буде на високом нивоу“, изјавио је Александар Матић, директор Средње стручне школе у Јањи. 

Све је спремно за упис нових ученика и у Техничкој школи „Михајло Пупин“ у Бијељини. Школују велики број занатских занимања, а протеклих година највеће интересовање било је за електричаре, електро инсталатере. Ништа мање ученицима нису интересантни смјерови бравар-заваривач као и возач моторних возила. Као школа која прати тржиште рада, и ове године уписује два нова занатска одјељења. То су механичар грејне и расхладне технике у оквиру машинске струке и руковалац грађевинских претоварних машина и кранова у оквиру саобраћајне струке.

"Будућим средњошколцима порука је да сва занатска одјељења која школујемо, сва су тражена, сва су дефицитарна и стварно су добра одјељења гдје након завршене средње школе лако могу доћи до посла.Скоро сви ученици занатских одјељења првог разреда обављају практичну наставу у нашим школским радионицама, већ у другој и трећој години упућују се код привредних друштава. Имамо добру сарадњу са локалним послодавцима, не бих сада појединачно издвајао али да кажемо то су из бранше шумарство и обрада дрвета, столари које такође школујемо, затим имамо браваре завариваче који обављају такође код привредника и многе друге гдје након обављања практичне наставе, сами послодавци управо оним ученицима који се труде и раде код послодаваца код обављања практичне наставе, дају могућност да остану управо у тим привредним друштвима“, истакао је Миленко Максимовић, директор Техничке школе „Михајло Пупин“, Бијељина.

Сваке године, Влада и Министарство просвјете и културе Републике Српске, стипендирају дефицитарна занимања. Поред стипендија, ученицима субвенишу и превоз до школе, а изузетак неће бити ни нова школска година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.