У посљедње вријеме често се дешава да домаћини прославља славу у ресторану. На тај амбијент није се навикло у нашој традицији, а да ли је исправно или не разговарали смо се етнологом Иреном Медар Тањга.
"То и није толико у духу традиције. Обичаји се мијењају па и о томе требамо размислити. Ако тај славар у свом дому код своје иконе очита славу и одради обичајно-традицијски дио са члановима своје породице, а госте из практичних разлога позове у ресторан, то је нешто што је наша стварност", каже Медар Тањига.
Она истиче да се обичаји мијењају и да не би било изненађујуће да кроз 100 година ова пракса постане уобичајена, али да сада није у духу традиције јер се слава прославља поред иконе у свечаревском дому, док то у ресторану немате.
"Домаћин двори славу. Он је дужан да стајањем испоштује свог заштитника у току славске трпезе. У прошлости је био обичај да домаћин ако је стар задужи мушког члана домаћинства да одради то за њега", каже Медар Тањига.
"То је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељима и прослављању славе није мјесто у ресторанима, кафанама, није мјесто уз музику него једноставно да славимо како приличи православном вјернику", рекао је протојереј ставрофор Љубивоје Радовић.