Пребацују кривицу

Тресу се фотеље: Ко је одговоран за "минус" у појединим ШГ?

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 19:16

За девет мјесеци пословања ШГ "Вучевица" из Чајнича било је у губитку пола милиона марака. Мале су им шансе да поправе финансијски резултат до краја године.

Све су прилике да неће произвести 8 до 10 одсто планираних дрвних шумских сортимената, имају вишак запоселних, повећане трошкове. Директору газдинстава се тресе фотеља, али генерални чува своју. Па тако одговорност пребацује на себи подређеног. 

"Да и директор ШГ "Вучевица" Чајниче је под да кажемо "под лупом". Уколико не поправи резултат до краја године, претпоставити је да ће доћи до смјене", каже Славен Гојковић, директор ЈП "Шуме Републике Српске".

Све предиспозиције да добро послује Вучевица има. Али је ипак међу прва три губиташа од 16 газдинстава која су у минусу. Одговорност не преузима нико. Него криве вријеме, извођаче али и раднике.  

"Велики терет и велики проблем је настао усљед временских услова у априлу, мају, јуну мјесецу гдје смо практично били у немогућности да реализујемо планове због елементарних непогода. Други проблем је што извођачи радова имају уговорене своје обавезе, неизвршавају своје обавезе на вријеме, касне са извођењем радова и ми ћемо бити принуђени због тих кашњења да њих тужимо, односно да наплаћујемо пенале како би надомјестили тај губитак", рекао је Марко Мићевић, директор ШГ "Вучевица" Чајниче. 

Да неко мора сносити одговорност поручује и министар. Да се Вучевица доведе у ред морају се потрудити и  директор овог газдинства али и генерални директор.

"Ми морамо уредити систем у "Шумама", оне који су негативни, Вучевица је негативна три године. Је ли она требала дочекати мене или неког другог министра да неко каже дајте да нешто урадимо и промијенимо. Да ли и директор ЈП Шуме и Вучевице треба да направе неку анализу, треба да направи план како ће изаћи из овога", каже Саво Минић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске.

ЈП "Шуме РС" су на деветосмјесечном пресјеку биле у губитку око 800.000 марака. Директор се нада да ће крај године ипак бити позитиван на нивоу цијелог предузећа. Министар Саво Минић им поручује да то тако мора да буде. 

"Јавно са овог мјеста кажем да ћу инсистирати да се ови губиташи на сваки могући начин претворе у предузећа која послују како треба и једна од мјера је и кадровска промјена. Тачка, ту нема апсолутно никакве приче", јасан је Минић.

Црно на бијело - шта су рјешења, а шта проблеми - очекује министар од руководства шума. До тада се са смјенама неће стати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: