Нови систем уласка

Туристи забринути: Шта ако одбију да вам издају дозволу за улазак у ЕУ

  • Извор: Б92
  • 14.10.2024. 15:21

Иако је ЕЕС - нови систем уласка у ЕУ одложен, још увијек се не одустаје од његове примјене, као ни од увођења ЕТИАС система који ће се у мају 2025. године надовезати на њега.

ЕЕС систем ће подразумијевати давање биометријских података (отисака прстију и фотографије лица), док ће ЕТИАС подразумијевати издавање дозволе за путовање у ЕУ која ће коштати седам евра.

Међутим, управо је дозвола оно што брине већину путника, а посебно оне који ускоро планирају да уплате љетовање за 

Разлог забринутости лежи у томе што издавање ЕТИАС дозволе може да буде одбијено, али углавном онима који имају криминалне досијее, недоречености у земљама Европске уније или неплаћене казне (саобраћајне и друге).

Укупно 46 милиона КМ: Креће исплата социјалних давања у Српској

Укупно 46 милиона КМ: Креће исплата социјалних давања у Српској

Туристе посебно брине и шта ће бити с њиховим уплаћеним аранжманима уколико им захтјев за издавање дозволе буде одбијен пред одмор.

"Не можемо да очекујемо да ће туристичке агенције то оцијенити као разлог за отказ, иако људи треба да знају да је према Закону о туризму, када отказујете минимум 45 дана прије боравка, агенција дужна да врати комплетан новац, осим ако нисте уплатили под посебним условим као што је фирст минут понуда", објаснио је директор YUTA Александар Сеничић за Б92.

Путницима се савјетује да почну са пријавама на вријеме

Директор YUTA путницима посебно савјетује да не чекају посљедњи моменат пред одморе како би извадили потребну дозволу у оквиру ЕТИАС система.

"Сви они који планирају путовање у Европску унију, већ од маја мјесеца треба да започну процес пријаве и да не чекају јул и период тик пред море да се пријављују", истакао је Сеничић.

Зашто се током јесени осјећамо уморније?

Зашто се током јесени осјећамо уморније?

Подсјећамо, ЕЕС систем требао је да почне 10. новембра али је одложен због неспремности појединих земаља, као и недоумица у вези са његовим функционисањем.

Он ће вјероватно бити увођен поступно, а не одједном на свим граничним прелазима како је било најављено.

ЕТИАС систем најављен је за мај 2025. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.