Аутор Тања Курузовић

У оптицају поштанска марка са манастиром Рмањ

  • Извор: Агенције
  • 17.09.2024. 10:43

Марка је посвећена једном од најстаријих православних манастира у БиХ, чиме се наглашава културно и историјско наслијеђе овог светог мјеста.

Скривен од погледа, међу каменим литицама и мирисним боровима, прије шест вијекова уздигао се Манастир Рмањ – чувар душе српског народа и свједок вјековне борбе за вјеру и слободу.

Посвећен св. Николају Мирликијском, подигнут је 1443. године и приписује се као задужбина Катарине Бранковић – кћери Ђурђа Бранковића и супрузи Урлиха Другог Цељског.

О духовној важности манастира свједочи и то што се од 1566. сједиште Дабробосанске епископије (митрополије) налазило у Рмњу и то више од једног вијека. Манастир Рмањ налази се у Мартин Броду и припада Бихаћко-петровачкој епархији.

Аутор овог издања је Тања Курузовић, дизајнер и издавач Пошта Српске.

Најзначајнији митрополит који је столовао у Рмњу јесте митрополит Теодор, који је основано богословију у манастиру Крка 1615. године.

Сједиште дабробосанских митрополита Рмањ је био дугих 110 година. У манастиру је радила и иконописна школа, а у њему су преписиване свештене и богослужбене књиге.

Бурна историја овог поднебља, тромеђа Лике, Кордуна и Баније, није поштедјела ни ову богомољу.

Рмањ је више пута разаран и паљен, махом током ратних сукоба. Под зидинама ове светиње се и данас осјећа присуство предака и бремените историје.

Народ Крајине борио се и војевао за истину и правду,  слободу и мир, што је хришћанска и људска дужност, а чему свједочи овај манастир који чува од заборава историју и културу српског народа.

(Извор: СееСрпска)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.