СПЦ

У сриједу је Велика Госпојина, празник посвећен свим мајкама и женама

  • Извор: Она
  • 26.08.2024. 15:15

Припреме за празник Велике Госпојине или Успење Пресвете Богородице, православни хришћани започели су двонедјељним постом, који траје закључно са самим празником, 28. августа.

Овај празник служи као присјећање на упокојење Богородице.

Док је умирао разапет на крсту, Исус Христос је Богородицу, Пресвету Дјеву Марију, предао на чување Светом Јовану Богослову. На Сиону, у његовом дому, Богородица се непрестано молила и чекала тренутак када ће поново бити са сином на оном свијету. Помагала је у ширењу хришћанства и често посјећивала сва мјеста на којима су се дешавала Христова велика дјела, како пише Српска православна црква.

Њена жеља је била да још једном прије смрти види окупљене све апостоле и са њима се опростила прије свог упокојења.

Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија који је 15. августа (према Јулијанском календару) побиједио Персијанце. Од тог датума сви хришћани славе тај празник.

Вјерује се да се жене посебно посвећују госпојинском посту, из огромног поштовања према мајци Христовој, Богородици.

Овај празник се назива и Међудневница, по времену између Велике и Мале Госпојине, а вјерује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и љековитих трава. Жене на овај празник не раде никакве веће послове, а оне које су у прилици, сакупљају сезонско биље, у овом периоду посебно благословено празником.

Због брижности Христовој према својој мајци, ово се сматра и понајвише празником посвећеном мајкама и женама. Богородица као фигура мајке и заштитнице посебно се сматра заштитницом жена и дјеце, али сви вјерници се припремају за овај празник и празнују га у храмовима на Светој литургији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.