Коњиц

У суботу обиљежавање 32 године од страдања Срба у Брадини

  • Извор: СРНА
  • 20.05.2024. 17:48

У Цркви Вазнесења Господњег у Брадини код Коњица у суботу, 25. маја, биће обиљежене 32 године од страдања српског становништва у овом селу, најављено је из Црквене општине Коњиц.

Тим поводом у 10.00 часова биће служена литургија, а потом и помен свим страдалим, те положено цвијеће на спомен-обиљежје.

Припадници муслиманских и хрватских снага напали су 25. маја 1992. године Брадину код Коњица, која је до посљедњег рата у БиХ била насељена већински српским становништвом, те убили 48 ненаоружаних српских цивила, а преостале су одвели у логоре или протјерали.

Опљачкали су, а потом и спалили све српске куће, као и Цркву Вазнесења Господњег, саграђену 1938. године.

У логорима Мусала и Челебићи убијена су још 22 мјештана Брадине.

Осим Цркве Вазнесења Господњег, на мјесту гдје је сада спомен-обиљежје, била је масовна гробница.

Најстарија жртва пронађена у масовној гробници у порти цркве, била је осамдесетпетогодишња Паула Вукосава, а најмлађи једанаестогодишњи Срђан Жужа.

Преживјели Срби из Брадине сјећају се да је команда хрватске и бошњачке паравојске платила Роме који су убијене везали конопцима за ноге, а онда их коњима вукли до ископане јаме испред православне цркве у центру села и ту их бацали.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, у ту јаму бачено је 26 тијела.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова породице Куљанин, а страдали су Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.