Чокоти су освештани, заливени црним вином па онда орезани, тако је данас почено славље дуж херцеговачког виногорја. Виноградари славе свог заштитника Светог Трифуна.
"Виногради су нарочито благословени јер од дара винограда ми приносимо свој дар Господу на светој литургији по заповијести божијој. Нека би био сретан и благословен овај дан свим виноградарима", истиче Велимир Ковач, свештеник.
Традиционално, данас је почело и орезивање у чувеним Царским виноградима код Требиња. За породицу Вукоје то је идеалан тренутак да саберу резултате прошле и скују планове ове виноградарске године.
"Ову годину смо започели тријумфално направили смо резултат до сада најзначајнији , ушли смо са нашим вином бијела селекција међу најбољих сто вина свијета. Што никада ниједној винарији из регион и југоисточне Европе није успјело", рекао је Радован Вукоје, подрум "Вукоје" Требиње.
За овај успјех требало је доста труда поготово у виноградима јер баш тамо се праве најбоља вина, у подруму се само ради на финесама. Виноградари од ове године очекују што више сунца, мало кише, а ту је и херцеговачки крш што је добитна комуникација за добру капљицу овог божанског пића.
Иако је прошла 2023 година виноградарски била тешка ови чувени Царски виноград није подбацио. Виноградари се надају да ће ова година бити боља.