Сутра сједница ПД ПС БиХ

Амиџић: Приједлог закона о ПДВ-у није популистички, добиће подршку

  • 21.10.2024. 20:22

За сутра је заказана сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. На дневном реду једна тачка је изазвала посебан интерес јавности. Група посланика упутила је Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додатну вриједност. Приједлог Закона предвиђа да пунољетно физичко лице које је држављанин БиХ са сталним мјестом пребивалишта у БиХ, које је купац стана, има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана.


Министар финансија и трезора у Савјету министар БиХ Срђан Амиџић изјавио је за ФТВ да очекује да ће поменути приједлог закона сутра добити потребну подршку.

„Прије свега јер се ради о закону којег не можемо сматрати популистичким, из разлога што његове компоненте или његова садржина јесте таква да она уважава потребу људи у БиХ да ријеше то стамбено питање, ако говоримо о првој некретнини с једне стране, али и с друге стране да пад јавних прихода који ће се десити није толики да то не могу да носе буџети ентитета и Брчко дистрикта“, објашњава он.

Даље наводи:

„Нама ће се појавити нешто што се зове нулти ефект, јер ћемо ми на овакав начин, у највећем броју, стимулисати појединице да купе ту своју прву некретнину, а нису до сада били ни у могућности да је купе, па с те стране не би било ни промета, тако да се не очекује пад јавних прихода у толикој мјери да то не могу да носе буџети ентитета. То је једна ствар. Друга ствар, ако узмемо струку, она каже да то треба да иде и да постоје позитивне праксе у региону када је у питању овај закон, прије свега мислим на Србију, али ево и Хрватска се опредијелила да иде са смањењем стопе ПДВ-а. Ако знамо у обзир и ову политичку компоненту, узевши у обзир да је струка истински рекла да је то је добро, не вјерујем да постоји политички субјект у Босни и Херцеговини који неће жељети да учествује у овом процесу".

Наглашава да ово законско рјешење не подразумијева подјелу у смислу да су обухваћене само одређене категорије становништва, већ се оно односи на све држављане БиХ, без обзира на старосну доб, социјални или неки други статус.

Министар се осврнуо и на иницијативу да се од ПДВ-а ослободе и лијекови.

„Парламент доживљавам као једно тијело гдје ми не треба да се такмичимо кад су у питању племените идеје, јер племениту идеју ће подржати свако ко живи у БиХ, сваки парламентарац, па и та идеја сасвим сигурно има подршку мене као некога ко живи у овој земљи, али, истовремено, они који предлажу ту идеју требају да је образложе до краја, то је да кажу у којој мјери и у којом проценту ће то утицати на смањење јавних прихода, с једне стране, и с друге стране на који начин ће се тај пад јавних прихода надомјестити. Мислим да не треба да се играмо, треба да предлажемо оне ствари које јесу одрживе. Ја сам спреман да подржим сваку идеју која је економски проводива, али исто тако нисам спреман да манипулишем или дајем лажну наду неким људима да ће поједина рјешења угледати свјетло дана, а да то знам није могуће“.

Што се тиче диференциране стопе ПДВ-а, казао је како 'нема ништа против тога'.

„Сагласан сам да о тим стварима треба и можемо да разговарамо. Диференцирана стопа подразумијева - ако ћемо смањити за одређене категорије производа, да ћемо за неке друге врсте или друге категорије производа повећати, на такав начин да сва она давања која су неопходна да се издвајају из ентитетских буџета, остану на овом нивоу или да се ствара претпоставка да иста расту, рецимо кад су у питању наши пензионери, ми имамо годишње усклађивање пензија са оним што се представља индекс раста цијене и да та категорија становништва ни на један начин не буде угрожена“.

Казао је и да није задовољан радом Савјета министара БиХ.

„Неријетко имате ситуацију да политичке теме превладају економске, да разговарамо о неким стварима који су, по мени, мање битне. Мислим да би Савјет министара могао да ради боље и буде ефикаснији, када би некада те политичке разлике и политичке теме ставили са стране, а да у први фокус ставимо економске теме које у смислу политичке позиције не нарушавају никог од учесника“, истакао је Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: