Чварци у Србији су до те мјере поскупјели да их продавци сада нуде на комад.
Килограм ове, многима омиљене, посластице у истој радњи кошта чак 2.874 динара( приближно 48 КМ) , што је сврстава у ранг луксузнијих месних производа. На примјер за око 200 динара (3,50 КМ) више можете да купите килограм панчете, печенице и сл.
Иначе, многи у ову понуду "чварци на комад" не вјерују, те на друштвеним мрежама коментаришу да је ово само "фотомонтажа" и "добар фотошоп".
Како је чварак постао делукс производ?
Један од одговора је и тренд. Према већини нутрициониста, маст је поново постала здрава а чварци главна намирница хроно исхране. Ипак, аналитичари кажу да је проблем много дубљи а тиче се несташице свиња.
"Чварака нема јер нема свиња. Србија је некада била извозник свињског меса а данас је увозник. Па како онда да имамо чварака? Зато и морају бити скупи. Само у 2023. до јула смо увели 180.000 тона замрзнутог свињског меса. Имали смо три куге од првог светског рата, и ова последња афричка куга је еутаназирала 54 000 свиња“, рекао је аналитичар Бранислав Гулан.
Радосав Анчић из Мачката узгаја свиње и прави домаће производе међу којима су пршута, сланина, чварци. Он ипак сматра да цијена није висока јер је све друго поскупјело па се то само одражава на крајњи производ.
"Па најобичнија салама је скупа, а чварци су ипак нешто што је специјалитет Србије. Сигурно су здравији од других индустријских прерађевина од меса. А треба посла око свега и како да вам кажем, морате да будете мајстор да бисте направили добре чварке. Свака уметност има своју цену“, каже Радосав.