Otvorena fabrika LED rasvjete

Dodik: Proizvodnja budućnosti koja omogućava uštedu energije

  • 05.10.2018. 16:46

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je novootvorena mini-fabrika LED rasvjete na Palama proizvodnja budućnosti koja omogućava da društvo dostigne stepen energetske efikasnosti i bezbjednosti, čemu svi teže.

"Riječ je o proizvodnji koja nije za lokalnu potrošnju, već je globalna", istakao je Dodik, te zahvalio menadžmentu "Vajs lajta" na odluci da investira u ovu fabriku i da se na Palama krene sa ovom vrstom proizvodnje. 

U narednim sedmicama, prema riječima Dodika, biće razgovarano o tome da se u svim školama u Republici Srpskoj promijene sijalice i uvede LED rasvjeta, čime će se napraviti uštede u potrošnji električne energije. 

"To su uštede i za društvo, a mogu se koristiti i za industrijsku potrošnju, te za globalno tržište. Društvo koje se bavi uštedama energije je društvo budućnosti", naglasio je Dodik. 

On je rekao da ova fabrika upravo doprinosi tom i shvatanju, i osjećaju da je potrebno investirati i graditi ovakve fabrike koje daju energetsku sigurnost i stabilnost. 

Govoreći o ideji formiranja industrijske zone u kompleksu nekadašnjeg jugoslovenskog giganta "Famosa", Dodik je istakao da je riječ o "rehabilitaciji" proizvodnje i života na prostoru opštine Pale. 

Prema njegovim riječima, u Republiku Srpsku su dobrodošli strani investitori, ali treba pružati podršku domaćim, jer oni, osim očekivanog profita, imaju daleko veći stepen i društvene i socijalne odgovornosti. 

Vlasnik kompanije "Vajs lajt" iz Beograda Ivan Vajs rekao je da firma planira da u narednoj godini zaposli još ljudi, odnosno da dođe do 100 zaposlenih, što montera, električara, te dodao da je u planu i otvaranje još jedne fabrike koja će se baviti proizvodnjom dodataka za ishranu. 

"Kako se budemo razvijali i ulazili na tržište, siguran sam, iz iskustva, da će nam trebati 100 ljudi", istakao je Vajs. 

On je rekao da su investicije uvijek dobrodošle, pogotovo domaće, te naglasio da će pozvati i druge da investiraju u ovu poslovnu zonu, jer postoje savršeni uslovi za rad, ali i topla dobrodošlica. 

Prema njegovim riječima, neophodno je što prije preći na LED rasvjetu zbog ogromnih finansijskih ušteda. 

Načelnik opštine Pale Boško Jugović podsjetio je da je opština Pale, uz pomoć Vlade Republike Srpske i kreditnog zaduženja, uložila oko 2,2 miliona KM, od čega skoro milion KM za isplatu obeštećenja 365 porodica koje su dobile po dvije hiljade KM, dok je milion KM uloženo u industrijsku zonu. 

"Ponosan sam i zahvaljujem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, te vlasnicima ove kompanije koji su imali, prije svega, hrabrosti, a i viziju da na ovim prostorima proizvode. Time smo otklonili mogućnost da mešetari dođu do vlasništva nad ovom bivšom fabrikom", rekao je Jugović. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, načelnik opštine Pale Boško Jugović i vlasnik kompanije "Vajs lajt" iz Srbije Ivan Vajs svečano su danas u krugu industrijske zone "Famos-Koran" otvorili mini-fabriku za proizvodnju LED rasvjete, u kojoj će biti zaposleno tridesetak radnika, a u koju je uloženo oko milion KM. 

Predsjednik Srpske Dodik i rukovodstvo opštine Pale položili su vijence na spomen-obilježje poginulim borcima koje se nalazi u krugu ove industrijske zone. 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)