Подаци

Економија Јапана све слабија

  • Извор: Телеграф
  • 16.05.2024. 12:39

​Јапанска економија је пала брже него што се очекивало у првом тромјесечју, пошто је слаб јен наставио да удара потрошаче, што представља нови изазов за притисак централне банке, када је каматна стопа у питању.

Прелиминарни подаци о бруто домаћем производу (БДП) из кабинета у четвртак показали су да се јапанска економија смањила за 2.0 одсто на годишњем нивоу у периоду јануар-март у односу на претходни квартал, брже од пада од 1.5 одсто уоченог у анкети економиста "Reutersa".

Подаци који су ревидирани наниже показали су да је БДП једва порастао у четвртом кварталу 2023. године, због смањења процјене капиталних издатака. Иако су прелиминарни подаци о капиталној потрошњи често подложни великим ревизијама у коначном издању, свеобухватни падови свих компоненти БДП-а сугеришу да јапанска економија није имала значајнији покретач раста у првом кварталу.

То би могло да створи извјесно оклијевање за Банку Јапана, која је подигла каматне стопе у марту први пут од 2007. године и од тада је сигнализовала своју намјеру да настави пооштравање политике.

"Могуће је да се тајминг повећања каматних стопа помјери уназад у зависности од тога како би се БДП могао опоравити у текућем кварталу" рекао је Јошимаса Марујама, главни тржишни економиста у SMBC.

Марујама је рекао да ће се привреда сигурно опоравити у текућем кварталу због раста плата, али остаје неизвесност око потрошње у услужном сектору, преноси "Телеграф".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: