O посљедицама америчких санкција

Економисти и банкари не нуде рјешења властитој држави: Данима ћуте!

  • Извор: АТВ
  • 27.06.2024. 19:13

O посљедицама америчких санкција и економском удару на Републику Српску данима ћуте они који би требало да знају шта су рјешења. Наши позиви за изјаву, коментар, приједлог, гостовања данима остају без одговора бројних економиста.

Данима смо без одговора предсједника Фискалног савјета Републике Српске. Миленко Крајишник или се не јавља или нам каже да не би да коментарише. Није једини. Бројни су стручњаци са којима сваки разговор изгледа отприлике овако: 

"На мору сам, стварно не могу, незгодно ми је, у вожњи сам", каже Раде Шегрт, из Удружења економиста Републике Српске.

Разумијевање на кризу немају ни стубови академске заједнице. Одговора нема ни са економског факултета. Данима су сви у гужви, на мору или нису у прилици па чак ни за телефонску изјаву. 

"Ајте, незгодно ми је возим. Мислим.... не могу сад", рекао нам је Стево Пуцар, редовни професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци.

Економисти и банкари очигледно немају храбрости или не желе да се замјере Американцима, иако су бројни од оних које смо звали засјели у државне фотеље. То нам је, у додуше штуром одговору, дјелимично потврдио једна од економских стручњака.

"А снимате разговор, је ли?

-Јесте.

"Па банке имају своју политику, тако да, незахвално је коментарисати. То је пословни однос, тако да, не могу да коментаришем то питање", каже нам Саша Стевановић, доктор економских наука и директор друштва за управљањем ПРЕФ-ом.

Иако су се банкари ућутали, јасно је да и нису у тако повлашћеном положају. Под великим упитником је њихово будуће пословање у цијелој БиХ уколико се увећава број грађана којима је онемогућен платни промет. Упитна су и јавна средства БиХ уколико дође до одлива новца у стране фирме које би евентуално преузеле пословање санкционисаних компанија. Али упитно је и то, зашто неко слуша наређена туђе државе.

Пратите нас и путем Вибера