Филип Зечевић, Енглез црногорских коријена, одлучио је да окрене нови лист у животу – напустио је сигуран посао и упловио у предузетничке воде.
Његова идеја од почетка била је јасна: направити врхунски ајвар и представити га британском тржишту. Иако производ још није званично лансиран, интересовање је огромно, а његови први купци већ су одушевљени.
"Прошле године сам дао отказ како бих се посветио својој страсти. Ове тегле ајвара су огроман део мог путовања", рекао је Филип у једном од својих видеа на Инстаграму, гдје га прати више од 400.000 људи. Објашњавајући чиме се бави, указао је да је ајвар густи сос од печене црвене паприке – традиционална балканска делиција коју сада жели да представи свијету.
Први корак био је скроман, али значајан – направио је око стотину тегли ајвара и подијелио их познаницима. Њихове реакције биле су сјајне. Сви су били одушевљени укусом, па је Филип почео озбиљно да размишља о томе како да овај производ понуди већем броју људи.
Уложио је много времена у тестирање рецептура, тражење правих састојака, паковање и дизајн етикета. Био је готово спреман да објави свој бренд, али је убрзо схватио да озбиљна производња захтијева помоћ искусних људи. Зато је одлучио да се удружи са професионалним произвођачем из Сјеверне Македоније, који ће ајвар правити по његовом рецепту, али у већим количинама.
Ајвар ускоро у продаји у Лондону
Филип и његов тим већ су произвели неколико стотина тегли које ће ускоро бити доступне купцима у Лондону. С обзиром на огроман број људи који прате његов рад на друштвеним мрежама и свакодневно му пишу колико једва чекају да пробају ајвар, Филип с правом вјерује да ће пројекат бити велики успјех.
"Ајвар је више од хране. То је прича, традиција и успомена на коријене. Желим да људима у Енглеској покажем шта значи прави домаћи укус Балкана“, поручује.
Филипов пут до предузетништва почео је сасвим случајно. На Инстаграму је најприје дијелио фотографије веганских јела како би себе мотивисао да једе здравије. Временом, његов садржај је постао препознатљив, а профил је привукао хиљаде људи широм свијета. Данас је познат као креатор који комбинује веганску кухињу с балканским коријенима.
Његове рецепте и причу препознали су и велики брендови, а имао је прилику да сарађује са чувеним куваром Џејмијем Оливером на неколико пројеката. Медији су већ почели да пишу о његовој необичној предузетничкој идеји, а интересовање за ајвар сваким даном расте, преноси "Курир".