Пореска управа

Фискализовани први обвезници по новом систему у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 13:34

Испоруком и постављањем електронског фискалног уређаја код пореског обвезника из Бањалуке, данас је оператер фискалног система извршио прву иницијалну фискализацију, те тиме започео и практични прелазак на нови систем фискализације у Српској, чија је имплементација у току, казали су у Пореској управи Бањалука.

У наредним данима, обвезници прве групе за нову фискализацију који су уредно поднијели потребне захтјеве зе покретање иницијалне фискализације, за коју неће имати трошкова, биће контактирани од стране оператера фискалног система, како би и код њих био окончан процес иницијалне фискализације.

„А да би цјелокупан процес преласка прве групе обвезника на нови систем фискализације у Српској наставио да иде очекиваном динамиком, и како би код свих 28.000 обвезника прве групе иницијална фискализација била завршена у задатом року, а најкасније до 17. децембра ове године, потребно је да сви обвезници прве групе за нову фискализацију благовремено поднесу потребне захтјеве и да за ту своју обавезу не чекају задњи дан“, изјавио је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Извјештај енглеског лорда: Откривено шта НАТО смјера на Западном Балкану и Републици Српској

Извјештај енглеског лорда: Откривено шта НАТО смјера на Западном Балкану и Републици Српској

С тим у вези, Маричић подсјећа обвезнике прве групе фискализације да, у складу са Јавним позивом за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника, који је објављен 17. априла, имају рок да најкасније до 17. јуна 2024. године, покрену поступак иницијалне фискализације. 

„Поступак се покреће подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације. Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org е-Услуге-Подношење пријава. Наглашавамо да је Законом о фискализацији прописана прекршајна одговорност за обвезнике фискализације који у задатом року не покрену поступак иницијалне фискализације“, истакао је он.

Ради лакшег разумијевања, Маричић истиче да првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације, односно они који су и до сада били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе до дана објављивања Јавног позива за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника фискализације.

Кострешевић и Јованић кандидати за директора Полиције Српске

Кострешевић и Јованић кандидати за директора Полиције Српске

„Предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације, за коју обвезници неће имати трошкова, је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о кориштењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја“, појаснио је директор Пореске управе.

Пореска управа Републике Српске још једном позива пореске обвезнике да не чекају задњи дан како би извршили ову своју обавезу, те их и овог пута подсјећа да сва потребна упутства и обрасце потребне за прелазак на нови систем фискализације могу пронаћи на интернет страници www.poreskaupravars.org, у рубрици е-Фискализација. Поред тога, за сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, Пореска управа Републике Српске је на располагању пореским обвезницима и путем Контакт центра у Сектору за услуге пореским обвезницима, или на мејл адресу kontakt@poreskaupravars.org.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.