Više od 25 hiljada privrednika nije registrovano

Ističe rok za registraciju na elektronske usluge UIO

  • 03.11.2018. 19:20

Privrednicima koji se još nisu prijavili na elektronske usluge Uprave za indirektno oporezivanje curi vrijeme. Ostalo je manje od dva mjeseca za registraciju kojom će sebi olakšati PDV i akcizne prijave. Više od 25 hiljada obveznika u BiH, izgleda, nije ozbiljno shvatilo tu priču pa im iz Uprave stiže upozorenje.

"Svi oni koji se ne registruju, uprava će morati po službenoj dužnosti za takve obveznike podnijeti PDV prijavu, na bazi automatskog razreza poreske obaveze. A automatski razrez se radi na način da se na osnovu prethodne tri prijave u kojima su iskazali obavezu za uplatu, napravi prosjek, i da se poreski obveznik zaduži za taj iznos. Naravno, tu mu automatski moramo obračunati i 5 odsto naknadnog tereta prinude", kaže Ratko Kovačević. portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Uz sve to ide i zatezna kamata od 0,04 odsto po danu zakšnjenja. Ne isplati se čekati, kažu oni koji su to učinili još početkom godine. Elektronske usluge mogu samo da olakšaju, zato čudi što se još više od pola privrednika nije registrovalo, kažu iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"To je prvo potrebno zbog nas poslodavaca da bi što manje posla imali da bi što manje imali administracije. A sa druge strane potrebno je pozvati poslodavce da se što prije prijave obzirom da su za ne poštovanje ove odluke propisane kazne. A poznato je da Uprava za indirektno oporezivanje vrlo efikasna u naplaćivanju kazni" kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Registracija je jednostavna, a sva uputstva nalaze se na veb stranici Uprave za indirektno oporezivanje. Privrednici koji su mijenjali adresu ili odgovorno lice, ukoliko te izmjene nisu prijavili i Upravi za indirektno oporezivanje, neće moći da se registruju. Elektronske usluge omogućiće privrednicima da jednim klikom imaju uvid, između ostalog, u sve poreske prijave i uplate.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.