Како преноси Блумберг, фјучерси какаоа у Њујорку су додатно порасли након вијести о финансијским проблемима у Гани, другом највећем свјетском произвођачу поменуте сировине.
Какао је само овог мјесеца поскупио за око 60 одсто, а цијене су се у овој години више него удвостручиле због лоших временских прилика и болести усјева.
Трговци су забринути због посљедица климатског феномена Ел Нињо који узрокује суше у западној Африци, у области гдје се производи 75 одсто ове сировине кључне за прављење чоколаде.
Какао се производи прије свега у Гани и Обали Слоноваче.
Ускршња чоколадна јаја су већ поскупјела због већих трошкова за какао, а неки произвођачи смањују величину слаткиша или промовишу посластице са другим састојцима како би ублажили поскупљење, преноси Јаху фајненс.