Љубитељи чоколаде у Сарајеву нису баш одушевљени валом поскупљења овог омиљеног слаткиш.
Цијене готово свих врста чоколада скочиле су у небо - поједине од 80 или 100 грама сад коштају по 3-4 конвертибилне марке, а оне веће Милке и готово 9 КМ.
Међутим, само неколико километара даље, у Источном Сарајеву, цијене ових слаткиша су вишеструко мање.
Како и зашто?
У потрази за одговором Рапорт је контактирао економског експерта Адмира Чавалића.
"Значи, однос понуде и потражње показује да трговци у Сарајеву због изузетне потражње и релативно вишег животног стандарда остварују веће марже. Ако говоримо о набавци чоколада, која махом долазе из Пољске, Њемачке и слично, вјероватно је иста набавна цијена. Међутим, на тржишту се другачије пласирају, односно цијена се прилагођава средини у којој живите. Средина која има већи стандард, даје и могућност за вишу цијену", каже Чавалић за Рапорт.
Чавалић: Могући разлог и недостатак конкуренције
С друге стране, додаје Чавалић, то показује да можда имамо и недостатак праве конкеренције, јер би конкуренција утицала на смањење цијене.
Ипак, наглашава да је тешко ствари банализовати и тврдити да је разлог виших цијена искључиво жеља сарајевских трговаца за већом зарадом."Трошкови пословања већи су у Сарајеву, од закупа простора, плаћа радника и слично. Наравно, трговци имају дискреционо право да одреде цијену коју желе, а на потрошачу је да то 'казни'", рекао је Чавалић, пише Рапорт.