''Весели стројеви'' раде пуном паром

Колико ће коштати литар ракије у Српској

  • Извор: Српскаинфо
  • 23.10.2024. 07:20

Добар дио овогодишњег рода воћа завршиће у ракији, било оној која се прави у производним погонима, било оној коју домаћини у Српској у "веселим стројевима“ пеку у својим двориштима.

Како кажу воћари, високе температуре су у значајној мјери упропастиле изглед јабука, крушака и шљива, али су повећале количину слада у њима. То је, објашњавају, веома битно кад је ријеч о прављењу ракије.

"Ове године, због суше, није било конзумне јабуке, готово све је отишло у прераду. Дио је отишао за прављење сокова и пекмеза, али је ријеч о мањим количинама, с обзиром на то код нас нема пуно прерађивачких капацитета. Остало иде у ракију. Наиме, значајне количине ће завршити у дестилеријама, али ће добар дио рода јабуке искористити домаћини да направе домаћу јабуковачу, за своје потребе и продају“, каже за Српскаинфо предсједник Удружења воћара Српске Драгоја Дојчиновић.

Сви јели у Мекдоналдсу: Једна особа преминула, десеторо отрованих

Сви јели у Мекдоналдсу: Једна особа преминула, десеторо отрованих

Иако су јабуке ове године баш опадале, доброг су квалитета за ракију, јер су, истиче, због високих температура током љета, пуне шећера. А у конзумно воће не могу, јер су попуцале.

Дио шљиве је извезен у Њемачку и Холандију, а значајне количине ће, такође, завршити у преради. Чињеница је да овог воћа, иначе, немамо пуно, осим у Поткозарју, Мајевици и Семберији, истичу воћари.

"Лани је воће слабије родило, тако да ће домаћини ове године направити далеко више ракије. Она ће засигурно бити добра, јер је воће од којег се прави квалитетно. Пошто је пуно слада, од 100 килограма воћа може се извући 10 литара ракије, за разлику од година које нису родне, када се од ове количине воћа може направити 5-7 литара“, објашњава Дојчиновић.

Јелена Далмација у исповијести за Досије: Гледала смрт своје мајке

Јелена Далмација у исповијести за Досије: Гледала смрт своје мајке

Према његовим ријечима, литар шљивовице креће се од 10-12, па до 15 КМ.

"Литар ракије од јабука коштаће 7-10, а од крушке 15-20 КМ. Весели стројеви ће радити све до половине новембра, а надамо се да ће нас послужити вријеме, да обавимо и овај посао“, поручује Дојчиновић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.