Како завире у маркет, пекару, месару, грађане Српске свако мало дочекају поскупљења, са којима већ одавно не могу да се боре.
Кућне буџете од пуцања чувају тако што избјегавају храну која је у протеклом периоду највише поскупила, а у већој количини купују мање квалитетне, самим тим и јефтиније производе.
Поред тога што нам пекаре продају 300 грама бурека по 8 марака или килограм ове пите за 18 КМ, што ћевапи коштају 10, а бургери и по 22 КМ, драстично су отишле и цијене јела која справљају у маркетима.
Примјера ради, килограм печених батака у појединим маркетима тренутно кошта 14,5, а печеног пилећег филеа чак 26 КМ?!
С друге стране, цијена свјежих батака креће се око 5-6 КМ, док килограм свјежег пилећег бијелог меса кошта око 11-12 КМ.
Дакле, печени филе у маркетима више од дупло је скупљи од свјежег меса, као што је, уосталом, случај и са батацима.
Такође, килограм печеног филеа је уназад двије године значајно поскупио, с обзиром на то да је килограм прије тачно двије године коштао 22 КМ.
Поређења ради, килограм свињског печења у појединим градским печењарама може се купити и за 30 КМ, док његова просјечна цијена износи око 35 КМ.
"Одавно нисам куповала доручак у маркету, тако да појма нисам имала колике су цијене чега. Иначе не узимам рачуне, али је овај пут остао у кеси, а кад сам га погледала, имала сам шта да видим - килограм печеног филеа 26 КМ?! Тачније, непуних 140 грама платила сам 3,5 КМ. Остала сам без текста, јер килограм бијелог меса кошта 11-12 КМ. Знам да печено месо мора бити скупље, али баш дупло, у ствари, више од тога, није ми јасно. Па, килограм свињског печења, и то лијепог, може се купити за 30 КМ“, каже Сања К. из Бањалуке.