САД

Министарство правде разбија Гуглов монопол

  • Извор: Б92
  • 09.10.2024. 13:24

Министарство правде Сједињених Америчких Држава предлаже мјере којима жели да примора технолошку компанију Гугл да прода неке дијелове свог пословања, преноси портал Тех кранч.

Како се наводи, америчко Министарство правде и коалиција државних тужилаца су предложили суду низ рјешења за разбијање Гуглових монопола у претрази и оглашавању.

Државни органи Сједињених Америчких Држава тврде да треба размотрити одвајање претраживача Хром, продавнице апликација Гугл плеј или оперативног система Андроид од компаније Гугл.

Поред тога, наводи се да треба ограничити или укинуту подразумијеване уговоре о претраживању, прединсталацији, као и уговоре о подјели прихода.

"Ограничите Гуглову контролу над новим технологијама претраге, укључујући функције које покреће вјештачка интелигенција. Спроведите програме едукације корисника како бисте промовисали информисане изборе претраживача", истиче се у поднеску.

Министарство правде Сједињених Америчких Држава такође предлаже мјере које треба да сузбију доминацију Гугла у области оглашавања, приступу подацима и њиховој употреби, као и кораке које треба да спрече проширивање Гугловог монопола у претраживању.

Компанија Гугл је одговорила саопштењем на свом блогу у коме се наводи да је предлог Министарства правде Сједињених Америчких Држава "радикалан и свеобухватан" и упозорио да он може да има негативне посљедице на америчке иновације и потрошаче у САД.

У свијету се тренутно бију битке за развој вјештачке интелигенције (АИ), а посљедња ствар која је потребна Гуглу у овом тренутку је да се бори са "једном руком везаном иза леђа" од регулатора, написали су аналитичари компаније Бернстин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.