Већ је опште познато да су Скандинавци предводник одрживог развоја и заштите животне средине.
Норвешка већ дозвољава крстарења еколошким бродовима, Шведска толико грчевито рециклира смеће да им понестаје, па мора да се увози из других земаља, а у Данској су, између осталог, смислили нешто друго.
Интересантном идејом истакла се компанија "Бијонд Кофи" из Копенхагена, коју спроводе бројна удружења за заштиту животне средине и промоцију еко стила живота.
Помислите само колико се дневно попије кафе у свијету и колико се талога баци сваки дан – било у домаћинствима или у кафићима. Па, добро, шта сад?
Тај остатак је бескорисан и ионако није штетан, можда би већина нас помислила.
Али Данци кажу: већина вриједних састојака кафе остаје садржана управо у том остатку који се невољко баца. Пошто су Данци међу водећим свјетским љубитељима кафе, ова компанија ради сљедеће: купују талог од кафе из кафића који би иначе био бачен и користе га за – узгајање буковаче.
И ви можете бити свој узгајивач
Охлађени талог кафе мијешају са мицелијумом, вегетативним дијелом печурке који се састоји од разгранатих нити. Све ово се чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недјеље.
Прво се држе три недјеље на топлом, тамном мјесту које симулира земљиште у коме би расле у природи. Затим се премјештају на недјељу дана у хладније просторије са високом влажношћу и више свјетлости. Тада печурке буковаче почињу да ничу.
Такође примјећују како је могуће узгајати печурке у више наврата користећи исти седимент, а када га користе, просљеђују га локалним пољопривредницима, који могу да наставе да га користе.
Буковаче се узгајају на урбаној фарми само километар удаљеној од продавнице у којој се продају. Али такође можете купити мицелијум и почетни комплет од рециклираног материјала за кућне узгајиваче, тако да их можете сами узгајати у свом дому са свог земљишта. За само мјесец дана имаћете своје јестиве буковаче.
Како се овај облик узгоја печурака проширио свијетом – претпоставља се да тренутно постоји пет хиљада иницијатива које се тиме баве – не морате да идете у "Бијонд Кофи" по печурке или састојке, али ако сте у близини, можете свратите по сувенир, пише "Курир".
То је шоља за кафу дјелимично направљена од талога кафе.
"Ова шољица има мирис кафе пре него што је сипате у њу", задовољно кажу, а узгајивачи и додају:
"Све је то пола наука – пола умјетност!".
Зато, сљедећи пут кад кренете да баците тоз од кафе, сјетите се да вам може помоћи да покренете посао.