Оснивач ММА

Николић: У Обудовцу покренута кампања "Село Републике Српске - моје мјесто за живот"

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2024. 12:12

Оснивач Мреже младих агропредузетника (ММА) у Републици Српској Петар Николић изјавио је у интервјуу Срни да је у Обудовцу покренута кампања "Село Републике Српске - моје мјесто за живот" у оквиру које ће подршка селу, пољопривреди и пронаталитетној политици у Српској бити дио јединственог процеса.

Мрежа младих агропредузетника окупља 300 чланова широм Српске

Николић је истакао да је ММА настала као резултат пројекта реализованог на Пољопривредном факултету у Бањалуци, а основали су је енергични млади људи, пољопривредни произвођачи, студенти и агрономи.

Он је навео да је ријеч о тиму изузетних људи који се стално шири, тако да тренутно Мрежа броји готово 300 чланова широм Републике Српске.

"Надам се да ће ММА до краја године постати најбројније и најутицајније републичко удружење пољопривредних произвођача и тиме озбиљно утицати на креирање аграрне политике у правцу боље и ефикасније подршке младима. Водили смо кампању `Млади у пољопривреди` од марта до јуна, организовали радионице и савјетовања широм Републике Српске, а прва Конференција младих у пољопривреди Републике Српске је била врхунац свега што смо започели и завршили ове године", рекао је Николић.

Обнова села и јачање породице

Према његовим ријечима, Конференција је добра прилика за упознавање, едукацију и промоцију тема које су актуелне, попут прецизне и регенеративне пољопривреде и слично, али тај скуп сам по себи није циљ него средство како би указали шта млади људи опредијељени да развијају село и пољопривреду, желе и требају.

"Конференцијом смо поставили нови организацијски стандард и показали шта можемо. Угостити више од 250 учесника, гостију и предавача из цијеле Републике Српске, Србије, Италије и Шпаније. Довести их у Обудовац је велики посао. Затим смо све госте због мањка смјештајних капацитета смјестили у осам различитих хотела и мотела од Шамца до Пелагићева, организовали аутобуске линије, сајмове, изложбе, концерте, панел дискусије, радионице за дјецу и све то у три дана. То могу само високо мотивисани и способни људи. У сваком случају скренули смо пажњу на себе, младе људе и домаћине који раде и граде своје село и породицу", нагласио је Николић.

Он је најавио да ће ускоро изаћи и са закључцима Конференције, међу којима ће бити иницијатива за формирање радног тима за питања младих при Министарству пољопривреде, иницирање нових и унапређење постојећих подстицајних мјера, укључујући подршку изградњи социјалне инфраструктуре у селима попут вртића и омладинских центара, отвориће и питање слободног и доступног обрадивог земљишта за младе, те подршке у виду почетног капитала за регистрацију газдинства и заснивање производње.

Подршка Владе и предсједника Српске младим пољопривредницима путем субвенционисаних трактора

Николић је рекао да је први резултат заговарања у корист младих у пољопривреди субвенционисана набавка трактора "Беларус", искључиво за млађе од 40 година, којима ће бити на располагању око 200 ових радних машина.

Он је истакао да ће трактори бити субвенционисани у износу од 60 одсто од цијене коштања, уз 60 одсто ПДВ-а, којег ће сносити Влада Републике Српске, што је као мјеру испред Мреже договорио са ресорним министром Савом Минићем и предсједником Републике Милорадом Додиком, на чему им је искрено захвалан.

Николић је рекао да ускоро очекује расписивање јавног позива за тракторе "Беларус" који се већ налазе у Републици Српској.

"Ми смо као организација изложили доступне моделе на Конференцији младих у пољопривреди Републике Српске, која је недавно одржана у Обудовцу, и сајму `Интерагро` у Бијељини. Овом мјером омогућено је младима, власницима газдинстава који никада раније нису купили трактор, да први пут на своје њиве извезу нову погонску машину", рекао је Николић.

Он је додао да је у оквиру пројекта "Село Републике Српске – моје мјесто за живот" ово само прва у низу мјера које планирају покренути заједно са Министарством пољопривреде.

"Већ имамо спремне нове идеје које иду у правцу развоја младих и малих произвођача, а основна теза гласи да је подршка селу, пољопривреди и пронаталитетној обнови јединствен процес и све нове мјере биће креиране тако да валоризују породични статус и број дјеце у породици, поред степена развијености пољопривредног газдинства", рекао је Николић.

Николић са тимом на располагању људима у Обудовцу и Посавини

Николић је испричао Срни да је као пројектни менаџер на Пољопривредном факултету у Бањалуци схватио да се не ради довољно на изградњи формалних, техничких и људских капацитета који би омогућили ефикасно кориштење доступних финансијских грантова ЕУ и осталих финансијера, те је иницирао оснивање Центра изврсности у пољопривреди и добио подршку Научно-наставног вијећа Пољопривредног факултета и Сената Универзитета у Бањалуци, и то да се Центар инфраструктурно смјести у Обудовац да би били што ближе пољопривредним произвођачима у чију корист желе да раде.

"Центар изврсности у пољопривреди је од стратешког значаја за Посавину и у самом повоју је подржан од ЈУ Центра за друштвено-политичка истраживања, те ресорних министара Саве Минића и Жељка Будимира. Морам да кажем и да сам спреман и са великим задовољством ћу са својом породицом да се вратим у село одакле сам сплетом несрећних околности морао да одем", рекао је Николић.

Он је навео да му је план да се са својим тимом у потпуности стави на располагање људима у Обудовцу и Посавини, да заједно граде бољи пословни и социјални амбијент свих села, а нарочито из аспекта рањивих група: младих, жена, ветерана, РВИ и др.

Николић је истакао да ће Центар да ради на пројектима развоја руралних подручја, инфраструктурне обнове, набавке опреме и механизације, развоју нових метода у пољопривредној производњи, али и на развоју културних и друштвених сегмената сеоских заједница који прије свега зближавају људе и буде жељу за активизмом, јер "једино ми сами, у заједници једни са другима можемо да унаприједимо своје село за живот".

Пољопривредна задруга "Тера Патрија" (Terra Patria) - спој традиције и агропредузетништва

Николић је рекао да је Пољопривредна задруга "Терра Патриа" или "Земља очева" основана са жељом да кроз пројектну подршку и успостављање кооперантске производње помогне малом пољопривредном произвођачу у Посавини.

"Задругу чине искључиво млади људи, агрономи, пољопривредни произвођачи и уз то готово већински синови погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата. Задруга `Терра Патриа` је наш допринос који ми, као поносни синови наших очева, желимо да дамо својој земљи развијајући пољопривреду, село и бринући о што већем броју људи", рекао је Николић.

Он је истакао да је у току имплементација првог пројекта за субвенционисану набавку квалитетних пластеника, а већ од прољећа идемо у подјелу старт-пакета за сјетву кукуруза шећерца, развој бренда "Куванко и печенко" и инфраструктурне пројекте.

"Жеља нам је да што прије кренемо са организованим откупом повртарских култура, а ако успијемо да покренемо и прераду то би нашој Посавини доста значило. Задругарство је веома занимљив облик пословања и кључ развоја бројних руралних заједница, па ћемо и институционално у будућности да подржавамо овај облик организовања и пословања", нагласио је Николић.

Значајна подршка институција Српске и међународних организација

Николић је навео да сви пројекти које покрећу, а који су осмишљени тако да промовишу и подржавају најбоље домаћинске и породичне вриједности, имају огромну подршку институција Републике Српске, укључујући Универзитет, министарства и те Привредну комору.

"О тој подршци најбоље говори и чињеница да су у Обудовац на Конференцију дошли савјетница предсједника, министар пољопривреде, директор Агенције за аграрна плаћања, директор Пољопривредне школе у Бањалуци, ректор и проректор бањалучког Универзитета, али и јавне, познате личности из области културе и умјетности, те представници међународних организација", рекао је Николић.

Он је додао да, осим Мреже младих агропредузетника, институције Републике Српске подржавају и остале пројектне иницијативе попут "Малих баштована" које већ трећу годину финансира Министарство пољопривреде, гдје више од 200 дјеце сваке године бесплатно похађа радионице баштованства у Бањалуци, Бијељини и Источном Сарајеву.

"Републичким институцијама придружиле су се и међународне организације, амбасаде, али и домаћи привредни субјекти што нам говори да су све ове иницијативе смислене и корисне. ММА ће заузврат, пуним капацитетима, да ради на пројектима развоја индивидуалних компетенција младих људи, нарочито са аспекта пројектног менаџмента, промоцији домаћих производа, скраћењу ланаца снабдјевања и другог, а средства за овај посао углавном налазимо кроз пројекте страних грантодаваца, не оптерећујући буџет домаћих институција", рекао је Николић.

Једини политички притисак од актуелног начелника општине Шамац

Николић је рекао да је једини политички притисак имао од актуелног начелника општине Шамац Ђорђа Милићевића, који је, како је рекао, током кампање за локалне изборе користио све јавне и медијске наступе да политички опогани све оно чиме се бави ваљда очекујући неки политички поен.

"На удару су се нашли ПЗ `Терра Патриа`, мјера субвенционисане набавке `Беларус` трактора, а затим и Конференција младих коју смо организовали. Морам да признам да сам са невјерицом слушао те интервјуе јер сам са Ђорђем Милићевићем имао састанак 20. августа кад сам га упознао са детаљима свих ових пројеката на којима радим. Иако су ме његови најближи сарадници упозоравали да је превише острашћен у борби за локалну власт, било је изненађење што нам је замјерио одржавање Конференције", рекао је Николић.

Он је истакао да су млади пољопривредници уочи Конференције посадили ново дрвеће, очистили порту цркве и двориште Дома културе, довезли изложбене моделе трактора, замијенили лампе, инсталирали поставке за мини сајам и радионице за дјецу.

"И тад, уочи Конференције под окриљем ноћи у 21.30 нам доносе страначки билборд на зарђалој металној конструкцији, којег Ђорђеви људи постављају на сами улаз у двориште Дома културе, на зелену површину гдје му није мјесто и тиме дају свој допринос организацији најљепшег догађаја који је Обудовац икад видио. То је био прави шок и нагла спознаја у каквој средини планирам да радим. Ипак, нисам пристао да се спуштам на те гране и да на значају дајем неком чији простор за маневар износи 12 километара, од Шамца до Горње Слатине. За политички сукоб је потребно двоје, а ја нисам ни политичар, а ни у сукобу са било ким. Неке од кампања заговарања за младе и пројекти на којима радимо су најефикаснији и најбољи у овом дјелу Европе, па покушаји да их сруши један мали локални политичар нису реални", рекао је Николић.

Он је нагласио да подједнако продуктивно сарађује са бројним честитим људима из свих политичких и невладиних организација, а ови напади су очигледно плод сујете и претјеране жеље за влашћу једног човјека, о чему најбоље знају његови најближи људи и сарадници.

Николић је поручио да ће, без обзира на безначајне провокације, сви пројекти у којима је укључен увијек бити отворени за кориснике свих вјерских, националних или политичких опредјељења.

Повратак младих људи на село, да ли је могућ и како?

"Повратак селу и себи је у току. Процес смањења материјалних очекивања и суочавања са стварношћу, односно момента спознаје да живот није филм и да не можемо са 30 година имати авионе, а на крају и да нам ти авиони заправо уопште не требају је увелико у току. Генерација којој припадам није генерација комфора. Спремни смо за све што је пред нама и што нас чека. Потпуно смо свјесни да ћемо генерацијски преузети пољопривреду, село, па и државу у никад изазовнијем моменту и никад изазовнијем стању", рекао је Николић.

Имајући у виду геополитичка дешавања, климатске промјене, поремећаје на тржишту хране и пољопривредног репроматеријала као и појаве нових штеточина и болести биљака и животиња, он је истакао да разумије колико посла и изазова предстоји.

"Ипак, важно је нагласити да ова генерација има нешто што претходна у довољној мјери можда није имала: спознају да `Још увијек оремо све наше њиве` није само привредна и економска изјава него морални и духовни завјет да у потпуности разумијемо плаћену цијену сваког грумена ове наше земље и да ћемо исправно да приђемо сваком том грумену као супстрату, ресурсу, али и отаџбини.

Град је постао центар гужве, бљештавила, анксиозности и буке, док је село сушта супротност томе. Сав препород, економски и друштвени кренуће са села, а све више младих се опредјељује да остане на селу и да се селу врати. Такве примјере и ми у Мрежи младих агропредузетника промовишемо на својим страницама, а има их много и биће их све више", поручио је Николић.

Породица и пољопривреда

Говорећи о плановима, Николић је рекао да, ако Бог да, у току седмице постаје отац по четврти пут, па ће најближа будућност бити резервисана за бригу о породици.

Нешто дугорочнији план се односи, како каже, на рад на пројектима који су актуелни, а у току је "Будућност заДруга" чији циљ је економско оснаживање особа са инвалидитетом кроз пољопривредне активности, "Рурал Yоутх 4 Рурал Роуте" за развој агротуризма на нивоу цијеле БиХ. Датум 11. октобар је резервисан за први национални фестивал ракија "Ракије Српске" којег организују у Лакташима.

"Ту је и пројекат `ИТрее` у оквиру којег промовишемо употребу најновијих технологија у пољопривреди, попут дронова, сензора и робота. Затим оснивамо Центар изврсности, развијамо даље пољопривредну задругу `Терра Патриа`, ширимо круг људи у Мрежи младих агропредузетника и настављамо да бринемо о добробити свих, а нарочито младих и породичних људи", рекао је Николић.

Он лично планира да затвори свој круг који је, мимо његове воље, започео путовањем из Обудовца прије 32 године, преко различитих мјеста и земаља.

"Тај круг ћу да затворим и заокружим себе кад се вратим у своје село, међу своје људе са својом супругом и дјецом Милицом, Зораном, Вуком и Стефаном. Онда ћемо да радимо још јаче и агресивније јер, како је један паметан човјек рекао: `Нико не смије да троши историјско вријеме српског народа и Републике Српске! Оно је резервисано за напредак`", рекао је Николић у интервјуу за Срну.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)