Pozitivne reakcije privrednika

Obavezna primjena preferencijalnog tretmana domaćim kompanija

  • 06.06.2020. 19:45

Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana koju je donio Savjet ministara BiH, naišla je na pozitivne reakcije privrednika. 

To im znači jer će imati prednost u odnosu na strane privrednike. Razlog za ovu odluku je otežano poslovanje bh kompanija uzrokovano pandemijom virusa korona, na ovaj način želi se  pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki. Privrednici odgovaraju, bilo je krajnje vrijeme. 

Mnogo će im značiti pogotovo sada kada se bore s posljedicama koje je po njihovo poslovanje ostavio virus korona. Trebalo bi da se više poštuju domaći privrednici. Ako cipele koje pravimo valjaju policiji i vojsci širom svijeta, zašto ne bi i našima, poručuje prvi čovjek fabrike obuće “Bema”. 

“To je odlična stvar. Desetine miliona KM idu iz BiH, čak da ne kažem i 100 miliona sigurno, idu u Hrvatsku, Srbiju, inostranstvo. Nama je spas, nama pogotovo obućarima, je spas da mi damo da sve te cipele za vojsku, za policiju, za te razne firme koje imaju rudnike, da se prave cipele kod nas. Ne mora u “Bemi”, u BiH, pa neka BiH ostavi te pare ovdje", kaže Marinko Umičević, direktor fabrike obuće "Bema".

To je bio zahtjev poslodavaca star više od 10 godina. Mjera je dobra, ali bi valjalo da bude duži rok, a ne samo na godinu dana, poruka je iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“Mnoge strane kompanije su ovdje uzimale dio poslova domaćoj privredi. Mislim da je ovo prilika da dobijemo trajnu mjeru koja će pomoći domaćoj privredi u konkurenciji sa inostranim kompanijama", rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Zadovoljni su i u Privrednoj komori Republike Srpske. Tamo kažu da će Odluka sigurno pomoći privrednicima kada su u pitanju javne nabavke kako bi naša privreda bila konkurentnija.

“Direktno uticati na konkurentnost naših privrednih društava kada su u pitanju javne nabavke i na taj način ćemo učiniti konkurentnijim naša privredna društva i zatvoriti taj krug, s obzirom da najčešće javne nabavke rade naša javna preduzeća i da bi na ovaj način uvezali javna preduzeća i našu privredu kako bi novac zadržali ovdje u granicama naše države", ističe Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema Odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30% u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1.6.2020. do 1.6.2021. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм