Сташа Кошарац

"Очувати енергетски суверенитет Републике Српске и ФБиХ"

  • 03.07.2024. 19:43

Енергетика је стратешки важан сектор а задатак свих је да, у складу са уставним надлежностима, пруже подршку ентитетским структурама у даљем развоју и унапређењу. Ово је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац пренио на неформалном састанку министарстком Савјета Енергетске заједнице чије је пресједавање преузела БиХ.

Каже да ово министарство неће предлагати било какав закон или одлуку из области енергетике ако за то не постоји договор Републике Српске и Федерације.

Разговарано је о приступању јединственом енергетском тржишту Европске уније. Приликом процеса интеграције, потребно је да земље уговорнице испуне одређене предуслове.

Кошарац: Неће бити спроведене активност које слабе надлежности ентитета

Кошарац: Неће бити спроведене активност које слабе надлежности ентитета

- Управо то приступање јединственом европском тржишту би земљама уговорницама, компанијама, домаћинствима донијело доста профита и доста користи - рекао је директор Секретеријата Енергетске заједнице Артур Лорковски.

Међутим да би се све то остварило мора се постићи договор, јер још ништа није усаглашено. Сташа Кошарац је јасан - ниједна активност се неће провести ако ће то слабити надлежности ентитета.

- Нама је циљ да очувамо енергетски суверенитет Републике Српске и ФБиХ, исто колико да имплементирамо неке политике које смо преузели међународним споразумима, али ни једну активност, ни један корак нећемо предузимати, ако ће то слабити надлежности Српске или ФБиХ - изјавио је Кошарац.

Ријечи је био и о процесу декарбонизације и обновљивим изворима. У случају да земље уговорнице не испуне постављене услове, плаћаће велике таксе на емисије штетних гасова приликом извоза електричне енергије, појашњавају из Енергетске заједнице. У Европској унији на снази је такозвани ЕТС - систем трговања емисијама штетних гасова.

- ЕТС је један од камена темељаца климатске политике ЕУ и један од предуслова приступања ЕУ. Ми ћемо урадити такозвану процјену утицаја за сваку земљу гдје ћемо им помоћи да донесу одлуке - изјавио је директор за међународне послове и финансирање климатских акција Генералног директората Европске комисије Диана Акончиа.

Као потенцијално рјешење, ресорно министарство Српске види увођење карбонске таксе, за које је потребна ентитетска сагласност .

- Ако се та такса узима и остаје унутар земље, а то је циљ ЕТС модела, онда ту не би требало да имамо велику финансијску штету, односно не би представљало велики финансијски проблем за систем - навео је министар за енергетику и рударство Петар Ђокић.

Из Енергетске заједнице кажу да су национални енергетски планови моћно средство у рукама земаља за привлачење инвестиција.

Пратите нас и путем Вибера

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм