Економска судбина се промијенила

Ове земље су се некада сматрале богатима, а данас су сиромашне

  • Извор: Агенције
  • 09.10.2024. 13:15

Економска судбина нација може се драстично промијенити током вијекова или чак у периоду од неколико деценија.

Многе земље које су данас сиромашне или средње развијене некада су биле међу најбогатијима на свијету.

Нова доноси преглед држава које су се некада сматрале богатима, а данас су сиромашне и поједине морају да се ослањају на међународну помоћ.

Тајланд

Иако се Тајланд суочава са изазовима у смањењу сиромаштва, његов БДП од 7.300 долара по глави становника остаје далеко испод нивоа развијених економија.

Током 16. и 17. вијека Краљевина Ајатаја, која је обухватала подручје данашњег Тајланда, била је богатија од многих европских земаља.

Међутим, трговина је опала почетком 18. вијека, а Краљевина је 1765. године нападнута и уништили су је Бурманци.

Мали

Мали је данас једна од најсиромашнијих земаља, са пер капита БДП-ом од само 957 долара.

Током владавине Манса Мусе И, Мали је био једно од најбогатијих царстава у Африци, познато по значајним залихама злата и развијеним трговинским везама.

Након његове смрти и услијед напада сусједних територија, царство је поступно опадало, а Мали и сада грца у сиромаштву.

Турска

Турска се не може сматрати сиромашном, али ни изузетно богатом. Током 16. вијека, Османско Царство је било економски моћно, обухватајући велике дијелове Европе, Африке и Блиског Истока.

Међутим, распад царства започео је почетком 20. вијека, нарочито након Првог свјетског рата, а модерна Турска је настала 1922. године.

Индија

Индија се суочава са ниским пер капита БДП-ом од око 2.850 долара. Међутим, у 17. вијеку, Могулско Царство представљало је глобалну економску силу, са више од 25% свјетског БДП-а.

Након распада царства и британске колонизације, Индија је изгубила много свог богатства и моћи.

Куба

Куба је данас погођена комунистичком владавином и строгим америчким санкцијама. Прије 1959. године, Куба је имала високи пер капита БДП захваљујући индустрији шећера и туризму.

Ипак, након револуције и пада совјетских субвенција 1990-их, економија је доживјела пад, додатно погоршан пандемијом COVID-19.

Ирак

Ирак је некада уживао високи стандард живота захваљујући својим нафтним ресурсима.

Међутим, ратови, санкције и унутрашња корупција значајно су оптеретили економију, која се данас бори са ниским пер капита БДП-ом и високом стопом сиромаштва.

Зимбабве

Зимбабве је некада био једна од најразвијенијих економија у Африци. Након стицања независности од Британије 1980. године, земља је била богата захваљујући природним ресурсима и пољопривреди.

Међутим, под влашћу Роберта Мугабеа, економија је почела да се урушава услијед погрешних политика, док тренутни предсједник нада се да ће нова открића нафте и гаса донијети опоравак.

Науру

Ова мала пацифичка острвска нација некада је била “најбогатије мало острво на свијету” са пер капита БДП-ом од 11.900 долара, али се суочава с раширеним сиромаштвом и неизвјесном будућношћу.

Током 1970-их, Науру је уживао просперитет захваљујући богатству фосфата.

Међутим, када су се резерве фосфата исцрпиле, земља је потрошила милијарде на луксузне пројекте, што је довело до огромног дуга и готово банкрота 2000. године. Данас се Науру ослања на међународну помоћ.

Венецуела

Венецуела се суочава са једном од најгорих финансијских криза у историји, а њена економија опала је више него америчка током Велике депресије. Пер капита БДП сада износи само 3.690 долара, а процијењено је да 82% популације живи у сиромаштву.

Након открића огромних нафтних резерви у раном 20. вијеку, Венецуела је постала једна од најбогатијих нација у региону, али је зависност од нафте довела до озбиљних проблема, посебно након пада цијена нафте 2015. године.

Национална економија додатно је погођена санкцијама током мандата предсједника Николаса Мадура, што је довело до трансформације Венецуеле из једне од најздравијих економија Латинске Америке у најугроженију, преноси Бизнисинфо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.