Извјештај

Пет најбогатијих људи удвостручило богатство, сиромашни све мање имају

  • Извор: РТС
  • 15.01.2024. 10:44

Пет најбогатијих људи на свијету удвостручили су своје богатство од 2020. године, док је 60 одсто популације, односно готово пет милијарди људи, још више осиромашило.

Разлика између богатих и сиромашних вјероватно ће се повећати, показује најновији извјештај хуманитарне организације Оксфам. Истовремено, упозорава се да ако се овакви трендови наставе, сиромаштво у свијету неће бити искоријењено још 229 година.

Наглашавајући драматично повећање неједнакости од пандемије ковида, Оксфам наводи да су свјетски милијардери богатији за 3,3 милијарде долара него 2020. године, а њихово богатство је порасло три пута брже од стопе инфлације.

Извјештај открива да седам од 10 највећих корпорација на свијету има милијардера као извршног директора или главног акционара, упркос стагнацији животног стандарда милиона радника широм свијета.

Позната модна кућа из Њемачке прогласила банкрот

Позната модна кућа из Њемачке прогласила банкрот

Богатство пет најбогатијих људи на свијету - Илона Маска, Бернара Арноа, Џефа Безоса, Ларија Елисона и Марка Закерберга повећало за 464 милијарде долара или 114 одсто. У истом периоду, укупно богатство најсиромашнијих 4,77 милијарди људи, који чине 60 одсто свјетске популације - смањило се за 0,2 одсто у стварним изразима.

"Људи широм свијета раде више и дуже, често за бедне плате на несигурним и опасним пословима", наводи се у извјештају.

"У 52 земље просјечне реалне зараде готово 800 милиона радника су пале. Ти радници су изгубили укупно 1,5 милијарди долара посљедње двије године, што је еквивалентно 25 неплаћених дана за сваког радника", додаје се.

Упоредо са судбином супербогатих, и профити предузећа нагло су порасли упркос притиску на домаћинства усљед повећања трошкова живота.

"Хакерски напад на ИЗИС врло напредан; Нападач уцјењивао ФЗО“

Процјењује се да је 148 највећих корпорација на свијету заједно зарадило 1,8 милијарди долара чистог профита у периоду до јуна 2023. године, што је скок од 52 одсто у односу на просјечан нето профит у периоду од 2018. до 2021. године.

Залажући се за порез на богатство како би се поново успоставила равнотежа између радника и супербогатих послодаваца и власника предузећа, извјештај Оксфама каже да би такав порез на британске милионере и милијардере могао у буџет да донесе 22 милијарде фунти годишње, ако се примијени по стопи од 1 до 2 одсто на нето богатство изнад 10 милиона фунти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм