Banjaluka

Počinje sajam nekretnina i investicija

  • 03.10.2019. 08:49

Na Banjalučkom velesajmu danas i sutra biće održan Međunarodni sajam nekretnina i investicija.

Za danas je planirano obraćanje direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Bosiljke Predragović.

Vanja Prosan iz banjalučke marketing agencije "Omnia", koja je organizator zajedno sa kompanijom PST iz Banjaluke, očekuje dobar ishod i veliki broj učesnika iz regiona na Sajmu "BLIRE 2019" (Banjaluka Invest Real Estate Expo).

Ona je naglasila da ovaj sajam predstavlja veoma dobru referencu i za kompanije i za grad Banjaluku, koji je jedno od najvećih gradilišta na ovim prostorima.

"Na dosadašnjim sajmovima "BLIRE" učestvovalo je više od 150 izlagača, a ove godine očekujemo mnogo veći odaziv", rekla je Prosan na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predrag Tešić iz kompanije PST rekao je da je 2008. godine zabilježen skok cijena nekretnina, nakon čega su pale.

"I sada imamo skok cijena nekretnina. Zbog nedostatka i odlaska u inostranstvo radne snage skače cijena gradnje, ne postižu se rokovi. Za sada ne mogu garantovati da će cijene padati, a dokle će rasti to će pokazati ponuda i potražnja", naveo je Tešić.

On je istakao da "BLIRE" prati svjetske trendove i već se pozicionirao na mapi sajmova ovog tipa.

Prema njegovim riječima, manifestacija će se sastojati iz dva dijela - izlagačkog, na kojem će biti predstavljena preduzeća i održano 10 panel diskusija, koje će obuhvtiti mnogobrojne teme - emisiju obveznica, izvor finansiranja lokalnih zajednica, sertifikaciju opština, novi zakon o javno-privatnom partnerstvu, najveće investicione projekte u energetici, putevima i komunikaciji, te stanogradnju na zapadnom Balkanu.

Tešić je istakao da su u panel diskusijama tradicionalni partneri Sajma Vlada Republike Srpske, Privredna komora Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Srpske, "Klaster nekretnine" iz Beograda i drugi.

On je naveo da su se za panel o stanogradnji na zapadnom Balkanu najavili predstavnici investitora iz regiona - Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, te prvi put predstavnici kompanija iz Turske.

Tešić je dodao da će jedna od tema biti i zakon o posredovanju prometa nekretnina, koji je iniciran na prvom sajmu "BLIRE" 2017. godine, a kao prijedlog će se u septembru naći pred Narodnom skupštinom Srpske.

On je rekao da će na sajmu biti omogućeno i zakazivanje susreta "Posao poslu" (B2B) sa potencijalnim partnerima.

Otaranje Sajma zakazano je za 17.00 časova, a nakon toga planirane su izjave.

Ulaz za posjetioce je besplatan.