Потребна подршка Парламента БиХ

Подршка укидању ПДВ-а на прву некретнину: ''Прави потез''

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2024. 19:07

Добре вијести за све који размишљају о сопственом крову над главом. Приједлог је прави потез. Олакшаће куповину некретнина, поготово младима. Надати се да ће сви да гласају за њега. То су само неки од коментара на покретање процеса да се усвоји закон о укидању ПДВ-а на прву некретнину.

Битно је да добије подршку у Парламентарној скупштини БиХ јер због повећаних цијена станоградње грађани тешко долазе до некретнине. Ова олакшица није везана за неку посебну категорију. Ни године нису важне. Односи се на све који немају ријешено стамбено питање и који раније нису имали на себи некретнину.

Анкета:

 „То у сваком случају значи за сваког човјека, не само за младог човјека. Подржавам, свака част!“

 „Биће то много, значиће много. Младима треба омогућити да на разне начине систем, држава, институције да омогуће услове живота, старт неки.“

 „Мислим да је то подстицај за све, и за младе и за нас мало старије да некако дођемо до те некретнине и да можемо, та средства која би дали за ПДВ искористити за намјештање стана, за те неке друге битне ствари.“

Помогло би ово много свима који желе да ријеше своје стамбено питање. То би изгледало овако: уколико је основна цијена 100.000, уштеди се 17.000 КМ.

„У почетку, што се тиче јавних прихода, прве двије године ће то представљати трошак за Републику и то је оно што је Република спремна да носи, али очекивања су да ће се већ у трећој години ти приходи вратити на нулу и бити већи од њих, јер на овакав начин повећаће се и број проданих станова и кроз економију обима ће се те ствари сустићи. Ријетке прилике да имате један такав системски закон, који има и социјалну и економску компоненту“, изјавио је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Да за то постоји подршка на нивоу БиХ, каже и предсједник Републике Српске. Милорад Додик поручује да би иницијатива у форми приједлога могла да се нађе већ на првој сједници Представничког дома.

"Покренули смо и формализовали то. Наш министар Амиџић је то предложио. Мислим да имамо подршку на нивоу БиХ. Кренули смо у вјери да то можемо да урадимо што је прије могуће и вјероватно ћемо имати ту иницијативу на првој сједници Представничког дома већ у форми приједлога, а касније кроз процедуру и коначно усвајање", истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Овај приједлог је у Републици Српској покренут прије годину дана. Покренули су га на Економском форуму на Јахорини предсједник Републике Милорад Додик и Привредна комора Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм