Промјене

Познати гигант укида рад од куће: У канцеларији пет дана недјељно и без ''свог стола''

  • Извор: РТС
  • 18.09.2024. 17:34

Хибридни рад, који је доживио процват широм планете након пандемије вируса корона, у неким компанијама прихваћен је као нови стандард. Не и у компанији "Амазон“. Амерички гигант на пољу онлајн продаје поручује својим запосленима да ће морати да раде у просторијама компаније пет дана недјељно јер се политика хибридног рада укида. Из компаније најављују да запослени неће имати свој сто већ ће сједати за први слободан.

Промјена у америчкој компанији "Амазон" када ће се сви запослени вратити у своје канцеларије пет дана недјељно, ступиће на снагу у јануару, навео је извршни директор ове компаније Енди Џеси, у допису запосленима.

"Одлучили смо да се вратимо у канцеларију на начин који је важио прије појаве ковида“, истакао је Џеси, додајући да ће то помоћи запосленима да "буду иновативнији, боље повезани и да боље сарађују“.

Снимак нове експлозије уређаја у Либану

Снимак нове експлозије уређаја у Либану

Енди Џеси је дуго био познат као скептик према раду од куће, али је запосленима у "Амазону“ раније било дозвољено да два дана у недјељи своје радне обавезе обављају изван просторија компаније.

"Амазонов“ напор да врати запослене у канцеларије био је извор напетости у компанији која запошљава више од један и по милион људи широм свијета.

Запослени у сједишту компаније у Сијетлу организовали су протест прошле године јер је пооштрена правила која се односе на пуну накнаду за рад од куће, која је уведена током пандемије.

"Амазон“ је отпустио организатора протеста, што је изазвало тврдње о тзв. неправедној одмазди.

Огласио се шериф у вези ванредне ситуације уочи данашњег Трамповог митинга

Огласио се шериф у вези ванредне ситуације уочи данашњег Трамповог митинга

У својој поруци од понедјељка, извршни директор "Амазона“ истакао је да је забринут да компанија, која се дуго поносила очувањем интензитета стартапа иако је у међувремену прерасла у технолошког гиганта, види своју корпоративну културу разводњену флексибилним радом и бројним слојевима бирократије.

Енди Џеси, који је 2021. замијенио оснивача Џефа Безоса на мјесту извршног директора, рекао је да је направио "бирократско поштанско сандуче“ како би запослени могли да се жале на непотребна правила и да компанија тражи од менаџера да се реорганизују тако да могу да надгледају више људи. 

Промјене које би могле довести до смањења броја радних мјеста 

Осим што ће пет дана у недјељи радити у канцеларији, запослени неће имати свој сто већ ће сједати за први слободан, најављују у "Амазону“.

Компанија је саопштила да запослени и даље може да ради од куће у изузетним околностима, као што су болесно дијете или хитни случајеви у кући, као што је био случај и прије пандемије. Али, изузев у одобреном случају, очекује се да ће људи бити у канцеларијама.

Трифуновић одведен у полицију чим је изашао из суда

Трифуновић одведен у полицију чим је изашао из суда

Став управе "Амазона“ је у супротности са приступом Владе Велике Британије која је обећала да ће флексибилан рад учинити подразумијеваним од првог дана као дио новог закона о правима запошљавања који треба да буде објављен сљедећег мјесеца.

Шеф Британске привредне коморе Џонатан Рејнолдс је за лист Тајмс рекао да постоје "стварне економске користи“ за људе који раде од куће.

"Постоји равнотежа коју треба успоставити, али флексибилни радни аранжмани могу помоћи предузећима да регрутују запослене из шире групе људи“, рекао је.

Рад на даљину (од куће или са било које друге локације) достигао је врхунац популарности током пандемије.

Многе компаније су почеле да враћају запослене у канцеларије 2022. године, али повратак није био потпун. Од овог љета, око 12 одсто запослених са пуним радним временом у САД ради потпуно од куће, а још 27 одсто каже да има хибридну политику рада, показују резултати истраживања.

Неке банке, као и поједине технолошке компаније попут "Дела“ (Dell), тражили су ове године од запослених да се потпуно врате у канцеларије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)