Одржан састанак

Предсједник Додик са Корбаченком: Јачати сарадњу Српске и Татарстана на обострано задовољство

  • Извор: РТРС
  • 20.10.2024. 14:30

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас у Казању да Српска не треба пропустити могућности сарадње у више области које нуди Татарстан.

Додик је рекао да очекује да ће татарстанска делегација предвођена министром Коробченком посјетити Српску и да ће у наредном времену бити разрађене све могућности сарадње.

"Ово не треба да се пропусти јер Татарстан у Русији слови за републику којој су иновације најзначајнији дио који подстиче развој“, нагласио је Додик.

Предсједник Додик посјетио Храм Казањске иконе мајке Божије

Предсједник Додик посјетио Храм Казањске иконе мајке Божије

Додик је рекао да је импресивно то шта су у Татарстану учинили у области технологије производње нафте, хемије, петрохемије, до области фармације и информационе технологије, које несумњиво предњаче у неким рјешењима на глобалном нивоу.

"Зато је важно да смо овдје данас у име Републике Српске. Захвалан сам за фино домаћинство и могућност да спознамо начин на који се развија једна република која показује способност да искорачи и досегне ниво који сви желимо да имамо“, рекао је Додик.

Он је навео да је у Казању упознат о достигнућима Татарстана, напомињући да су они као индустријски простор лидери на простору Русије, те да по дизајну, производњи и опремљености аутомобила, аутобуса, грађевинских и других машина не заостају за најсавременијим технологијама Запада.

Тетка преминуле Џејле: За њом плачу људи који је никада нису видјели

Тетка преминуле Џејле: За њом плачу људи који је никада нису видјели

"То говори о томе да је Русија успјела да кроз неправедне санкције које им је увео Запад нађе себе, да освоји оно што је раније увозила и да на тај начин подигне своју привредну и економску моћ“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је захвалио домаћинима за пријем у Казању и присуство БРИКС-у, покрету који је, како је рекао, будућност човјечанства и није условљен било каквим центрима моћи.

"Управо овдје, БРИКС ове године треба да да одговор како ће се свијет кретати и организовати у будућем времену", рекао је за РТРС и СРНУ Додик, који је посјетио изложбу технике која је произведена у Татарстану.

Шокантно саопштење Евролиге: Црвеној звезди отета побједа над Барселоном?!

Шокантно саопштење Евролиге: Црвеној звезди отета побједа над Барселоном?!

Министар индустрије и трговине Татарстана Олег Коробченко изразио је задовољство посјетом Казању предсједника Републике Српске Милорада Додика, кога су упознали о својим достигнућима и могућностима сарадње.

Коробченко је навео да су на данашњим састанцима са Додиком у Казању договорени конкретни кораци у развоју сарадње у више праваца, с циљем да Татарстан и Република Српска постану још ближи и да јачају сарадњу на обострано задовољство.

"Можемо радити у области нафте, петрохемије, културе, размјени у области образовања и треба да будемо много ближи“, рекао је Коробченко.

Корбоченко је истакао да је у Русији велики догађај и да се ријетко дешава у свијету да се на једном мјесту могу срести 34 шефа држава, као што је то у Казању, гдје се одржава Самит шефова држава БРИКС-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм