Staša Košarac

Problem izvoza crvenog mesa biće tema razgovora sa resornim ministrima

  • 07.02.2020. 19:27

Problem izvoza crvenog mesa iz BiH u zemlje EU već narednih dana biće tema razgovora sa resornim ministrima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara tokom posjete firmama u Bijeljini. 

Košarac je o ovom problemu razgovarao sa Ljubišom Rosićem, vlasnikom Mesne industrije "ZP komerc" u Vršanima, kod Bijeljine. Ministar je nakon obilaska farmi i proizvodnih kapaciteta ocijenio da je ova kompanija lider mesne industrije u Republici Srpskoj i da ima mogućnosti da to bude i na nivou BiH.

"Mislim da je odgovornost svih institucija da ovakvim primjerima se omogući spoljnotrgovinsko poslovanje i sa zemljama EU i nekim drugim tržištima. Razgovarali smo i o problemima izvoza crvenog mesa u zemlje EU. U narednom periodu u BiH moramo da izvršimo popis stoke jer je to jedan od uslova kako bi BiH mogla da izvozi crveno meso u zemlje EU. U tom kontekstu ćemo raditi na mobilnosti entitetskih struktura koje treba da nose taj posao i da budu vlasnici takve baze podataka", kaže Košarac.

"Naši kapaciteti su 130 svinja na sat, što znači da je 1.000 svinja dnevno ovdje može da se zakolje, ali problem nam je plasman. Ili 30 junadi na sat, što znači nekih 300 junadi dnevno da se zakolje. Ako bi krenuli da izvozimo u EU, tada bi imali manji pristisak prednje četvrti tj. onog jeftinijeg mesa", rekao je Ljubiša Rosic, vlasnik Mesne industrije "ZP komerc".

Kompanijama kao što je "ZP komerc", koje razvijaju primarnu proizvodnju i prerađivačku industriju, teba omogućiti izvoz crvenog mesa i poslovanje i sa Rusijom i Kinom. Košarac je posjetio i Fabriku za preradu voća i povrća "Sava". Ministar je poručio da podržava praksu otkupa sirovine od domaćih proizvođača. 

"Najznačajnija mjera i aktivnost Save Bijeljina je otkup domaće proizvodnje i još jedanput apel da se nastavi sa takvom poslovnom politikom. Jer na taj način omogućavamo stanovništvu u RS da se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom", kaže Košarac.

"Naša politika je da se sve količine koje se proizvdu na području grada Bijeljina, RS, BiH, a koji su nam ponuđe i otkupimo. One količine koje su deficitarne i ne možemo da obezbijedimo na domaćem području te količine uvozimo isključivo iz Srbije. Mi ćemo sa domaćim dobavljačima potpsiati ugovore", kaže Stevo Filipović, direktor Prehrambene industrije "Sava Semberija".

Staša Košarac, kao član predsjedništva SNSD-a, sastao se sa rukovodstvom SNSD-a u Brčkom. Košarac kaže da je zadovoljan visokim stepenom vizije razvoja distrikta i oblikom saradnje sa zajedničkim nivoom vlasti. On je naglasio da je stranački odbor u Brčkom zapažen u sistemu SNSD-a jer u njemu postoje kredibilne politike.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.