Јабланица

Продаје се и на порцију: Колико сада кошта јагњетина у БиХ

  • Извор: н1инфо.ба
  • 06.07.2024. 16:55

Јабланица је засигурно позната по много чему. Ипак, многима је прва асоцијација специјалитет по којем је овај град препознатљив не само у цијелој Босни и Херцеговини, него и шире.

Јагњетина је често неизоставна у пропутовању овим дијелом БиХ, али нису је заобишла неумољива поскупљења у претходним годинама.

О окусу и потражњи могло би се писати увијек, али у протеклим годинама увелико се писало и о наглом порасту цијена јабланичке јањетине.

У периоду прије ширења корона вируса цијена килограма износила је 30 КМ, након окончања пандемије, у 2022. години скочила је на 40 КМ, да би порасла и до 60 КМ у претходној години.

Још један одлазак из Фудбалског савеза Србије послије Еура

Још један одлазак из Фудбалског савеза Србије послије Еура

"Цијене се код нас у овој години нису мијењале, иако нам се десило благо поскупљење. Послом смо презадовољни, а на њега гледамо и дугорочно, те морамо размишљати и о домаћем становништву. Није фер дизати цијене у сезони. Код нас је сад кила јањетине 60 КМ, ручак за четири особе, заједно са пићем и, рецимо, кромпиром, је неких 120 КМ. Не планирамо мијењати цијене, осим ако на тржишту нешто не ескалира”, говори за "Н1" Самир Ђелмо, испред једног од јабланичких ресторана.

"Интерес не опада, а не опада ни квалитет", тврди он, док напомиње да је свим гостима на располагању и могућност да посматрају шта им се то од меса сијече и вага, те да изразе своје жеље – без обзира да ли ће јести у ресторану или изван њега.

О интересу, истиче Ђелмо, говори и чињеница да их, у просјеку, људи дневно позивају барем неколико пута како би упитали за цијене.

Домаћи гости су традиционално знатижељни и одани специјалитету, но странци су они најзадовољнији гости, додаје.

“Ситнице их радују и задовољавају, попут сусретљивости и томе да им изађете у сусрет. Најчешћи страни гости су Арапи, има ту и Азијата, недавно су ту били Кинези које је одушевио начин припреме меса”, рекао је.

За четири знака стиже новац до половине јула

За четири знака стиже новац до половине јула

Док странце не замарају цијене, то углавном није случај са домаћим гостима, па треба нагласити да се једна порција јагњетине креће око 22 КМ, салате од три до 10 КМ, различите врсте прилога варирају од једне до пет КМ, а пића коштају колико и, отприлике, у остатку земље, па ћете тако за кафу или сокове дати око три КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.