Михаил Мишустин

Руски премијер открио шта је један од приоритета Москве

  • 16.10.2024. 07:52

Русија је спремна да заједно са Кином и Монголијом ради на просперитету тих земаља, а један од приоритета у спољној политици Москве је јачање пријатељских односа са Пекингом и Улан Батором, блиским сусједима и стратешким партнерима, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.

"Јачање пријатељских односа и обострано корисне сарадње са Народном Републиком Кином и Монголијом, нашим блиским сусједима и стратешким партнерима, један је од наших приоритета у спољној политици државе. Спремни смо да радимо заједно за просперитет наших земаља и унапређење квалитета живота наших грађана", рекао је Мишустин на трилатералном састанку шефова влада Кине, Русије и Монголије.

Он је изразио увјерење да ће договори постигнути током састанка пружити поуздану основу за то.

''Спремни да се боре у светом рату'': 1,4 милиона добровољаца пријављено за војску

''Спремни да се боре у светом рату'': 1,4 милиона добровољаца пријављено за војску

"Сада, када се формира нова мултиполарна архитектура, све је већи значај ефикасне регионалне сарадње, од којих, као примјер, јесте формат наших трилатералних односа. Сигуран сам да је у вези са развојем Евроазије Економска унија реализацијом кинеског пројекта 'Један појас – један пут' и монголског концепта 'Степског пута' испуњава наше заједничке интересе", рекао је руски премијер.

Мишустин је истакао да је веома важно повезати имплементацију тих идеја са изградњом великог евроазијског партнерства, чије је стварање иницирао предсједник Русије Владимир Путин.

Руски премијер подсјетио је да је руски предсједник у Самарканду прије двије године истакао да је трилатерални формат од посебног значаја, који ефективно допуњује билатералну сарадњу и пружа "високу додатну вредност" за све три стране.

Паника у Кијеву: Наредили евакуацију једног од кључних градова, Руси стижу

Паника у Кијеву: Наредили евакуацију једног од кључних градова, Руси стижу

У Исламабаду се данас одржавају трилатерални преговори између шефа руске владе и премијера Државног савјета НР Кине Ли Ћјанга и премијера Монголије Лувсанамсраин Ојун-Ерденом.

Ово је први пут да се воде трилатерални преговори између Руске Федерације, Кине и Монголије на нивоу шефова влада, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера