Пријетње глобалној економији

Шефица ММФ-а о опасностима: Свијет би се суочио са малим зарадама и мањим бројем радних мјеста

  • Извор: Б92
  • 24.10.2024. 20:45

Глобална економија се држи веома добро, али пријети јој опасност у виду високих дугова и ниског раста, изјавила је данас директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева у Вашингтону.

У том случају би се свијет суочио са периодом ниских зарада, број радних мјеста би био мањи, а владе би имале мање средстава за потрошњу и инвестиције.

Према њеним ријечима, већину земаља свијета очекује такозвано "меко слијетање", односно спуштање стопе инфлације без пада у рецесију, али већина људи је и даље несигурна поводом својих економских перспектива, преноси б92.

Георгијева је навела да је актуелни програм ММФ-а усмјерен управо на поменута два проблема, односно жели да осигура "меко слијетање" у државама без негативних посљедица на тржиште рада и истовремено прекине спиралу високог дуга и ниског раста.

Говорећи о Кини, предсједница ММФ је рекла да би економски раст ове земље могао да успори испод четири одсто ако не спроведе реформе које би подстакле домаћу потрошњу, а посебну пажњу треба усмјерити на сектор некретнина.

Кристалина Георгева је одржала говор у оквиру годишње скупа Међународног монетарног фонда (ММФ) и Групе Светске банке у Вашингтону који је почео у понед‌јељак и траје до 26. октобра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм