Финансије

Шта ће бити у БиХ: ЕЦБ смањила каматну стопу

  • Извор: СРНА
  • 06.06.2024. 16:38

Европска централна банка (ЕЦБ) извршила је данас прво смањење каматне стопе од 2019. године, уз напомену да је остварен напредак у борби против инфлације, али и да је та борба далеко од краја.

Депозитна каматна стопа смањена је на 3,75 одсто са рекордно високих четири процента. ЕЦБ није дала назнаке да ли ће након овога услиједити даље ублажавање у јулу.

ЕЦБ очекује да ће инфлација у просјеку износити 2,2 одсто у 2025. години, што је више у односу на претходну процјену од два процента, а што је циљ који ова институција жели да постигне.

Инфлација у 20 земаља које користе евро пала је на 2,6 одсто са више од 10 одсто крајем 2022. године, углавном захваљујући нижим цијенама горива и ублажавању застоја у снабдијевању након пандемије.

Вукановић због клевете изгубио на суду: Проинтер ИТСС сав новац донирао у хуманитарне сврхе

Вукановић због клевете изгубио на суду: Проинтер ИТСС сав новац донирао у хуманитарне сврхе

Овај напредак успорио је у посљедње вријеме и сада изгледа да би повишена инфлација могла да траје дуже него што се очекивало.

"Не обавезујемо се унапријед на одређени каматни курс", рекла је предсједник ЕЦБ Кристин Лагард на конференцији за новинаре.

Она је додала да су притисци на цијене и даље снажни, јер је раст плата повишен и да ће инфлација вјероватно остати изнад циља од два одсто и током сљедеће године.

Економски аналитичари су у посљедње вријеме најављивали да би у БиХ могло доћи до смањења камата, али напоменули да оне неће бити нагле.

Пратите нас и путем Вибера