"Банке немају право да затварају рачуне физичким лицима"

Шупут упозорава: Санкције фирмама у Српској могле да расклимају економски систем у БиХ!

  • Извор: АТВ
  • 27.06.2024. 19:10

Санкције фирмама у Српској, проблем су за цијелу БиХ, а рјешење за гашење рачуна могуће је на заједничком нивоу, каже директор Агенције за банкарство Републике Српске. Срђан Шупут упозорава да би санкције фирмама у Српској могле да расклимају економски систем у цијелој БиХ.

У проблем би могле да дођу и банке из другог ентитета. 

"Ми морамо да штитимо наш сектор. Уколико 10 и по милијарди наше билансне активе, односно толика је наша билансна актива, или 8 милијарди депозита Републике Српске буде угрожено било којом одлуком, то ће се пренијети на ниво цијеле БиХ. Онда ће бити упутне сви, 21 банка, Централна банка.. И доћи ћемо у проблем 92. године", каже Шупут. 

Проблем су директни и индиректни порези који се прикупљају путем банака, каже Шупут. Проблем је и то што унутрашњи платни промет у БИХ иде преко СВИФТ система. Земље у региону имају свој платни систем. 

Још већи проблем су кредити запослених у фирмама под санкцијама. 

"Законом о облигационим односима је дефинисано, ако сте потписали уговор о кредиту, ако сте га већ добили, банка ће тешко из тог односа изаћи, да не пласира кредит. Уколико је банка донијела одлуку о кредиту, ми ћемо морати да видимо интерне акте банке. На који начин су они смјели, могу или обавјештавају клијента да одустају од кредита", објашњава Шупут.

Банке немају право да затварају рачуне физичким лицима, каже Шупут. Правници упозоравају да је цијела ова ситуација пољуљала повјерење у банке. 

"Фирме и наша предузећа када отварају те рачуне врло мало пажње обраћају на онај дио уговора који потписују са банкама. А они у тзв. општим условима пословања или негдје малим словима напишу да могу између осталог да ако неко уведе санкције, да блокирају рачуне итд.. Што уобичајено не би било, јер било би питање ко би уопште отварао рачуне ако постоји извјесност да ће они бити блокирани", каже Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци.

Поједине банке и прије законског рока затвориле су рачуне санкционисаним фирмама. Из Агенције за банкарство поручују да правни субјекти због тога могу да туже банке. 

Пратите нас и путем Вибера