Тема дана

Требало би ојачати електроенергетски систем у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 25.06.2024. 21:00

Треба ојачати електроенергетски систем у БиХ како се не би поновио колапс који се догодио прошлог петка. Ово, између осталог, поручују из Независног оператора система БиХ. Лако је рећи, али шта ће се, и када, конкретно урадити да се са ријечи пређе на дјела, то је питање на које се одговор баш и не назире. Било би једноставно да је БиХ нормална држава али није, па је ова ситуација само једна од многих које би требало хитно да се рјешавају, међутим, увијек постоји оно АЛИ.

Преносни електро систем је лош, сматра предсједник Републике Српске. Додаје да је само питање времена када ће доћи до колапса. 

У БиХ се политика, дакле, ломи и на овом пољу. Зато нико не може да конкретно одговори на питање када ће се електроенергетски систем ојачати инвестирањем у преносну мрежу? Застарјела  је и због промјене устаљених образаца рада електроенергетских система, не може адекватно да одговори на све изазове. А највећи изазов сви смо осјетили у петак када се распао електросистем на Балкану. Надлежни кажу да је распад кренуо у 12 и 20 испадом 400 киловолтног далековода од Албаније према Грчкој. Прије тога, далековод исте снаге искочио је у Црној Гори али је тек испадање овог на потезу Албанија – Грчка направио хаос јер је од њега кренула ланчана реакција. Комитет за системске операције Европске мреже покренуо је истрагу која би требало да утврди зашто је нестало струје у региону. Важно је да се утврди зашто је из система испао први далековод а онда и други, између Црне Горе и Албаније. 

Све је увезано и у питању је ланчана реакција. Детаљније је објашњено и како је све попадало на овом подручју. Дакле, највећа хаварија је кренула од далековода на потезу Албанија Грчка који је испао из система. То је довело до пуцања црногорског, 220-киловолтног далековода Мојковац Подгорица 1. Због тога је преносни систем Црне Горе остао везан на електроенергетски систем БиХ док се, у исто вријеме, слало 400 мегавата из Црне Горе према Италији. Надлежни су објаснили да је због прекомјерних токова струје од сјевероисточног дијела БиХ према југу, дошло до напонског колапса и каскадног испада свих водова између БиХ и Црне Горе што је узроковало потпуни распад електроенергетског система БиХ и дијела Хрватске. Електроенергетски систем БиХ саставни је дио јединственог преносног система континенталне Европе па је овакав епилог у БиХ и дијелу Хрватске био неминован и без могућности спречавања ескалације, имајући у виду количину енергије која се у том тренутку преносила преко БиХ и брзину каскадних испада у региону. Рекли смо раније да је све кренуло од Црне Горе гдје је прво један далековод искочио али није направио веће проблеме. Међутим, због тога се проблем проширио што је онда довело до регионалног колапса. Док се утврђује шта се заправо догодило са тим првим далеководом, спекулише се да је, можда, у питању огромне потрошње која је скочила јер су попаљени клима уређаји и да је, генерално, због тропског дана, Црна Гора почела да троши толико струје да далековод то није могао да издржи.

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм