Све смо ближи томе

Усвојене допуне закона о ПДВ-у значајна олакшица

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2024. 19:25

Владимир Поповић је на корак до куповине првог стана. Усвојене допуне Закона о ПДВ-у које се односе на поврат пореза при куповини прве некретнине дошле су, каже, за АТВ у прави час. Супруга и он планирају и проширење породице, па је свака марка која остане у џепу и више него добро дошла. Осим тога ово му је каже само још један подстрек да остане у Републици Српској.

"Из онога што сам упознат путем медија да су солидне уштеде између 20-30 хиљада КМ, са тим новцем можда се може опремити стан или се тај новац може оставити за неку залеђину, за будућност“, каже Поповић

Олакшица је озбиљна, кажу и у удружењу потрошача. Свједоци смо вртоглавих цијена некретнина и колико се из дана у дан до њих све теже долази. 

„Ово данашње вријеме инфлација када су цијене сваки дан све више и више свака марка која нам остане је свакако за похвалу. Морам да кажем да је постојала још једна идеја од стране предсједника  и увођење диференцијалне стопе ПДВ-а и надамо се да ће и она заживјети у пракси“, рекао је Драган Јошић, предсједник Управног одбора удружења „Реакција“ Бањалука.

Сви који су у процесу куповине стана, или тек одлучују да га купе немају ниједну препреку да то учине у овом моменту, јасан је Срђан Амиџић.  Не смијемо, каже дозволити да се замрзне тржиште некретнина.

„Уколико неко има потписан нотарски уговор или предуговор, уколико неко жели да потпише нотарски уговор или предуговор може слободно да то учини и то неће ускратити његово право да изврши поврат ПДВ-а на прву некретнину ако је за њега то прва некретнина до усвајања овог закона“, рекао је  Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ. 

Суштина закона је да они који нису ријешили стамбено питање то сада и ураде. Кроз подзаконске акте биће дефинисано и да онај ко искористи право на поврат ПДВ-а неће бити у могућности да прометује ту некретнину у року од 10 година, појашњава Амиџић. Законски приједлог каже није измишљен како би неко зарадио већ да би појединци који стварно имају потребу да ријеше своје стамбено питање то и урадили.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:00 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)