Предсједник Владе Републике Српске

Вишковић: Српска интересантна страним инвеститорима

  • Извор: СРНА
  • 03.10.2024. 21:48

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Република Српска све интересантнија дестинација за стране инвестиције захваљујући повољном пореском клину.

"Република Српска нуди најповољније услове за привређивање. Порез на лична примања и индиректно опорезивање је међу најмањима, цијена електричне енергије је убједљиво најмања, нема дивиденде, наш порески клин је у овом моменту најповољнији и то сигурно привлачи стране инвеститоре", рекао је Вишковић.

Он је додао да те предности инвеститори препознају и признају да је Српска на "вратима" ЕУ и да има вриједну и квалитетну радну снагу.

Вишковић: Све обавезе из буџета сервисирамо на вријеме

Вишковић: Све обавезе из буџета сервисирамо на вријеме

"У Српској, ако раднику обезбиједите плату од 1.000 или 1.500 евра, он ће бити задовољан, а истог радника, на примјер, у Словенији, на истом радном мјесту морате да платите 3.000 евра. Шта то значи? Трошкови живота су овдје значајно мањи и привредни субјекти овдје могу остварити исту производњу, са истим квалитетом, уз значајно мање средстава", истакао је Вишковић.

Он је додао да никада није рекао да је предност Српске јефтина радна снага, али да јесу повољнији трошкови живота него у неким другим земљама гдје је плата већа.

"Данас је просјечна плата у Републици Српској 720 евра и идемо ка циљу од хиљаду и више евра. Када смо прије двије године рекли да ће просјечна плата бити 1.000 КМ, односно 500 евра, исмијавали су нас, а данас имамо 1.411 КМ просјечну плату", навео је Вишковић.

Вишковић: Конаковићево обраћање у УН - злоупотреба заједничких институција БиХ

Вишковић: Конаковићево обраћање у УН - злоупотреба заједничких институција БиХ

Он је додао да је у Републици Српској, према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, за осам мјесеци ове године регистрована 201 нова фирма чији су власници странци, а да их је прошле године било 286.

"Очекујем да ће до краја године бити близу 300 нових производних погона", рекао је Вишковић.

Он је додао да се у цијелој Српској види отварање нових предузећа, посебно у новој пословној зони у Лакташима и око Бањалуке, гдје реномирани европски произвођачи запошљавају по 1.000 радника.

Пратите нас и путем Вибера