NEDJELJA U 23

BEKSTVA: U groznici stradanja

  • Извор: АТВ
  • 09.01.2022. 17:00

Film 'Bekstva', jugoslovenski je partizanski film iz davne '68. godine, u režiji Radoša Novakovića, a prema scenariju nastalom u saradnji reditelja i pisca Muharema Pervića. Scenario je nastao prema istinitom događaju koji se odigrao u avgustu '44. godine, kada je grupa od 32 robijaša, komunista, pobegla iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Pored ovog filma, o ovom događaju snimljen '78. godine i film 'Stići pre svitanja' u režiji Aleksandra Đorđevića.

U predratnom vihoru u Kraljevini Jugoslaviji, grupa komunista zatočena je u tamnici. Zatečeni početkom rata, za njih opasnost od pogubljenja biva veća nego ikada. Među njima pada odluka o bekstvu. Počinje kopanje tunela, ali voda ugrožava ovaj put. Ostaje samo da se juriša na stražu. U toj grozničavoj atmosferi, stare dileme izbijaju na površinu. Jedan od zatvorenika, mučen kompleksom izdaje, ne želi da izađe na slobodu, smatrajući da više ne zaslužuje da bude revolucionar. I dok se ostali spremaju da učine očajnički pokušaj, on, tražeći smrt, otkriva da se voda iz tunela povukla.

Ratna atmosfera, nepovjerenje u sebe i u druge, ples između života i sigurne smrti, i bezizlazna situacija koja dolazi do usijanja. Snaga ove priče o bekstvu iz jednog pakla u drugi na zanimljiv način iscrtava priču o ljudskom životu, idealima, hrabrosti i smrti, a tome naročito doprinosi paleta karaktera, sukoba i preokreta.

Sjajnu glumačku ekipu predvode doajeni srpskog glumišta - Bata Živojinović, Ljuba Tadić, Slavko Simić, Rade Marković, Ratislav Jović, Slobodan Aligrudić...

Film 'Beskstva' - nedjelja u 23 časa.

Тагови: