ČETVRTAK U 21:40

DOSIJE: Donja Gradina, akcija 'Una 95', Dobrovoljačka

  • Извор: АТВ
  • 28.04.2022. 15:01

Ekipa 'Dosijea' posjetila Donju Gradinu, najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac, u susret Centralnoj manifestaciji obilježavanja parastosa i pomena žrtvama ustaškog zločina. U Donjoj Gradini ubjeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba.

Donosimo priču o pobjedi i odbrani Republike Srpske. Pred sam kraj rata u BIH specijalne hrvatske vojne snage napale su zapadni dio Republike Srpske, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Novi Grad. Akcija 'Una 95' bila je detaljno isplanirana kako bi se zauzeo dio teritorije, a onda napad nastavio sve do Banjaluke. Ipak, akcija je završila najvećim porazom hrvatske strane, a jednom od najvećih pobjeda Vojske Republike Srpske.

Sa gostom 'Dosijea' Miloradom Kojićem, direktorom Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, razgovaramo o presudi Sakibu Mahmuljinu i podizanju optužnice za zločin u  Dobrovoljačkoj ulici, te akciji 'Una 95'.

Čuveni sir trapist, banjalučki brend, pravi se po originalnoj i tajnoj recepturi, a proizvodnju su pokrenuli davne 1882. godine redovnici trapisti, koji su došli u grad na Vrbasu. S njima je u Banjaluci započela i proizvodnja piva. Šta se sve danas proizvodi po njihovim receptima i koliko su razvili posao?

Politički magazin 'Dosije', četvrtak u 21 čas i 40 minuta.

Тагови: