НЕДЈЕЉА У 20:30

МАЈКЕ: Између стварности и фикције

  • Извор: АТВ
  • 16.08.2024. 18:12

'Мајке' је македонски филм из 2010. године у режији и према сценарију Милча Манчевска и представља омнибус од једног играног, једног играно-документарног и једног документарног филма.

Први филм је играни и прати 9-годишње ђевојчице Беу и Кјару, које одлуче једног човјека као ексхибиционисту пријавити полицији, иако га никада нису видјеле на дјелу, већ су само чуле да се одјевен у балонер креће у близини школе и да се ´показује´ дјевојчицама. Прва прича је потпуна фикција.

У другој причи документаристи Ана, Симон и Коле стижу у забачени предио македонске регије Мариово, с циљем снимања етничког документарца о напуштеним селима, да би приказали како се некад живјело. Посљедњи становници једног села су Дјед и Бака, брат и сестра који годинама не разговарају. Бака ће започети причу о једном времену и обичајима који нестају с друштвеним промјенама. Други филм је спој фикције и документарца.

Трећи филм је документарни, а приказује случај македонског новинара и серијског убице Владе Танеског, који је отео, силовао и убио неколико средовјечних жена, редом мајки, да би о својим злодјелима и извјештавао.

У очима критике овај филм Манчевска је само још један у низу његових успјешних и изразито квалитетних остварења, како у погледу приче, а тако и естетике. Ове зачудне приче о стварности и фикцији нису остале незапажене на свјетским филмским фестивалима – напротив филм је награђен многобројним наградама и номинацијама.

'Мајке' у недјељу у 20 часова и 30 минута.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.