ČETVRTAK U 22:30

MI NISMO ANĐELI: Prvenac upisan u istoriju

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2022. 13:00

Kultna ‘super-komedija’ i najpoznatija borba Anđela i Đavola, priča o ljubavi i odrastanju u zaboravljenom Beogradu, ispunjena sjajnom muzikom, likom zaljubljene tinejdžerke i najvećeg ‘playboya’, ekscentričnih odjevnih kombinacija, vanvremenskih replika i glumačke podjele, koja se kao i prvenac Srđana Dragojevića, lansirala direktno među zvijezde.

Sve počinje igrom Anđela (Uroš Đurić) i Đavola (Srđan Todorović) koji posmatraju živote Beograđana. U moru izgubljenih duša, sa kojima se poigravaju, navodeći ih da čine dobra ili loša dijela, zainteresuju se za zavodnika Nikolu (Nikola Kojo), propalog studenta književnosti, koji uveliko slama ženska srca o mokre pločnike užurbanog grada. Jedan noćni pohod sa maturantkinjom Marinom (Milena Pavlović), koja nikako nije na listi djevojaka koje bi Nikola odabrao i zaveo, završiće njenom trudnoćom. Marina želi da postane majka i beogradskog ‘donžuana’ pretvori u smijernog oca. Uz pomoć prijateljice Bube (Branka Katić) počinje planski preobražaj vjetropira i nepregledni niz komičnih situacija. Uz Marinu, Nikolu i Bubu u vrtoglavi svijet uključuju se Nikolini prijatelji Marta (Sonja Savić), Đura (Zoran Cvijanović), Milan (Predrag Miki Manojlović) i njegova bivša djevojka za zabave Violeta (Vesna Trivalić). Uz sve njih u filmu se pojavljuje još nekoliko nezaboravnih epizodnih likova.

Iza svega se krije bitka dobra i zla, a ta vječna borba na poseban način oslikava duh maldih tog vremena, u kojem se u susjedstvu ratuje, u kojem polako ali sigurno izumire sve ono poznato, u kojem zaljubljena djevojka i jedan novi život mijenjaju raskalašnog tipičnog ‘macho’ momka i u kojem se skicira poljuljani društveni sistem početka 90-tih.

Muzičku listu kreirao je poznati ‘boyband’ Vampiri. Jugoslovenski odbor Akademije filmske umetnosti i nauke uvrstio je ’96. godine ‘Anđele’ u 10 najboljih domaćih filmova u periodu između 1947. i 1995. godine, a prije nekoliko godina proglašen je i nacionalnim dobrom.

Vanvremenska komedija i pravi izraz urbane i ‘pop’ kulture idalje je jedan od omiljenih filmova gotovo svim generacijama sa ovih prostora. Njegova slava živi u likovima i glumcima, muzici i nezaboravnim replikama…Donosimo vam nekoliko najpoznatijih:

‘Znate li vi koliko ima predivnih žena na ovoj planeti? Još samo nekoliko hiljada njih I smiriću se, majke mi. Još uvek imam taj osećaj da sve samo mene čekaju.’ (Nikola)

‘Prolazim kroz pakao, Niki. Dva puta sam pokušala sebi da oduzmem život. Osećam da će treći put biti falatlan po mene. Zar hoćeš da me nosiš na duši?’ (Violeta)

‘Mala je gluplja nego što sam mislio.’ (Đavo)

‘Prvo ćemo piti, a onda će se naša tela spojiti u divljoj požudi.’ (Nikola)

‘Deco, je l’ volite brzu vožnju?’ (Đavo)

‘Super, ti si naš idol, ajde sad idi.’ (Buba)

‘Ne shvatam zašto te žene toliko vole – alkos si, uvaljuješ se ribama u gajbu, neodgovoran si, nemaš pare, tretiraš žene kao stoku!? (Marta) ‘Milslim da je ovo poslednje presudno.’ (Nikola)

‘Mi nismo anđeli’ četvrtak u 22 časa i 30 minuta.

Тагови: