OD UTORKA DO PETKA U 21:45

MURDOCH MYSTERIES: Očaravajući svijet misterija

  • Извор: АТВ
  • 03.07.2023. 17:00

Kanadska dramska televizijska serija sa elementima misterije, komedije i naučne fantastike temelji na romanima 'Detective Murdoch' Maureen Jenningsa. Radnja je smještena u Toronto krajem XIX i početkom XX vijeka, a u središtu dešavanja je William Murdoch, detektiv Četvrte policijske stanice, koji riješava zločine koristeći se naučnim metodama i pronalascima koji su veoma napredni za to vrijeme, poput otisaka prstiju, testiranja krvi, nadzora i tumačenje tragova, ali i ultraljubičastog svjetla. Ipak Murdokovo glavno oružje je njegov mozak.

U rješavanju slučajeva pomažu mu policajac, inspektor Tomas Brakenrid, gradski patolog doktor Julia Ogden, njegova najvažnija savjeznica i sama opijena istraživanjem i znatiželjni policajac George Crabtree, koji želi da bude pisac misterija. Jedan od važnih likova je i Murdochov neposredni nadređeni, oštri, skeptični jorkširac koji voli viski i preferira konvencionalne metode detekcije, nad Murdochovim ekscentričnim metodama, ali je uvijek zadovoljan i ponosan na uspjeh istrage usprkos slabim šansama na početku svakog slučaja. Motiv budućnosti i predosećaja budućih događaja, očit je u Murdochovim istraživačkim tehnologijama, kao i u mnogobrojnimzapletima. Ono čime serija obiluje je progovaranje o važnim društveno-političkim temama – od radikalizma, preko religije, pa sve do položaja žena u tadašnjem društvu.

Rješavanje interesantnih slučajeva detektiva Murdocha i njegove savjeznike provodi kroz sve slojeve viktorijanskog društva, a između svih njih se rađaju odnosi, prijateljstvo, ljubav - tokom cijelog serijala, a koji broji 15 sezona, Murdockova zaljubljenost u dr Ogden raste, ali njegova nesposobnost da izrazi svoja osećanja prema njoj, umnogome će komplikovati njihov odnos. Stvarna istorijska dešavanja i ličnosti su važan elemenat u većini epizoda, pa tako zapleti, iako izmišljeni, ponekad uključuju stvarne ljude - Nikola Tesla, Jack London, Arthur Conan Doyle, Queen Victoria, Theodore Roosevelt, Henry Ford, Sir Winston Churchill, Alexander Graham Bell, Harry Houdini, Thomas Edison i Helen Keller, samo su neka od imena. Misterije detektiva Murdocha osvojile su mnogobrojne nagrade na filmskim festivalima u Kanadi.

Serija 'Murdoch Mysteries' od utorka do petka u 21 čas i 45 minuta. 

Тагови: