PONEDJELJAK 00:00

SAVAMALA: Od dječaka do čovjeka

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2022. 15:30

'Savamala' je jugoslovenski igrani film iz '82. godine u režiji Žike Mitrovića. Ova drama, oslikava ozloglašeni dio Beograda, Savamlu, 30-tih godina prošlog vijeka. U vazduhu se osjeti da dolazi jedan od najvećih sukoba u istoriji civilizacije, a u naselju i cijelom Beogradu odvija se teška klasna borba. Film za reditelja predstavlja i veliki omaž likovnim umjetnicima, a naročito crtačima stripova – i sam Žika Mitrović bio je jedan od njih, a i jedan od junaka je nadareni crtač stripova.

U Savamali pratimo život tek punoljetnog Koleta. Uzburkani ambijent, bijeda, štrajkovi, krvavi sukobi, kriminal, kockari i anarhisti, žene najnižeg morala, propali i gladni pjesnici i umjetnici. Sve je ovo život jednog mladog bića koji od još uvijek nesvijesnog dječaka uzrasta u odraslog čovjeka spremnog da preuzme život u svoje ruke i počne borbu za dugo čekano i preko potrebno bolje sutra. U pokušaju da se izvuče iz siromaštva, na putu odrastanja se zaljubljuje i pronalazi svoj dar za crtanje stripova. Presudno je za njega i prijateljstvo sa Lampasom.

Podjela govori više od riječi – Ljubiša Samardžić, Ružica Sokić, Miloš Žutić, Milan Štrljić, Vera Čukić, Branka Petrić, kao i debitant Siniša Ćopić, koji igra mladog Koleta. Za ulogu Lampasa, Ljubiša Samardžić, osvojio je 'Zlatnu arenu' na Pulskom filmskom festivalu.

Da li će mladić iz Savamale uzrasti u nepobjedivog crtača stripova i otići u 'bolji život'?

Film 'Savamala' u noći sa nedjelje na ponedjeljak u ponoć.

Тагови:
  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм